Helyi közélet

2014.05.02. 16:07

Eredményes az új közfoglalkoztatás

Hajdúhadház - A regisztrált álláskeresők nagy része semmilyen szakképzettséggel nem rendelkezik, és alacsony a felsőfokú végzettségűek száma is.

Hajdúhadház - A regisztrált álláskeresők nagy része semmilyen szakképzettséggel nem rendelkezik, és alacsony a felsőfokú végzettségűek száma is.

Jelentős ipart szinte teljesen nélkülöző, tradicionálisan agrárjellegű település Hajdúhadház, ezért a mezőgazdaság utóbbi évtizedekben bekövetkezett leépülését megsínylette a hajdúváros – áll a járási munkaügyi kirendeltség 2013-as összegzésében, amit kifejezetten a munkanélküliség vizsgálatára készített Antal Sándor kirendeltségvezető.

Noha lapunk is többször foglalkozott vele, hogy a városban újra megművelik a parlagon hagyott gyümölcsösöket, például szőlőt telepítenek, és a különféle mezőgazdasági mintaprogramokban is igen sikeresek, az ebben szereplő foglalkoztatottak az önkormányzatnál, egyelőre a másodlagos munkaerőpiacon jelennek meg, a munka gyümölcsének beérése még kevéssé érzékelhető; alacsony a vállalkozási hajlandóság is, kevés a vállalkozások száma. Elsősorban családi gazdálkodás folyik. Ezekben a vállalkozásokban a munkaerő-piacról kiszoruló álláskeresők csak csekély számban és szezonális jelleggel tudnak elhelyezkedni. A településen a legnagyobb foglalkoztató az elmúlt években az önkormányzat és intézményei voltak.

A településen van egy középfokú intézmény, a Szilágyi Dániel Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola, de annak fő profilja a középfokú közgazdasági- és informatikai képzés, nincs szakmunkás képzés, holott ez egy kitörési pont lehetne a szakképzetlen álláskeresők számára.

HBN

A cikk a naplo.hu-n folytatódik.


Álláskeresők végzettsége

  • általános iskola: 53%
  • az sem: 12%
  • szakmunkásképző: 24%
  • felsőfokú: 14 fő

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában