4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom egy év alatt

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2010 első két hónapjában 4,9, februárban 4,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki gyorsjelentéséből.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 első két hónapjában 974 milliárd értékű árut forgalmaztak, ebből februárban 485 milliárd forint forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 47 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 12 százaléka bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Az élelmiszer– és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számítva 2010 első két hónapjában 3,3, februárban 2,9 százalékkal kisebb forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2010 első két hónapjában 9,5, februárban 9,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest; a februári eladások kismértékben, 0,6 százalékkal meghaladták az előző havit.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint 2010 februárjában az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,7, az eurózóna országaiban 1,1 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évihez mérten.

– Független Hírügynökség –