4 lépés az egyenletes bőrfelszínért

4 lépés az egyenletes bőrfelszínért
Ha már elmúltál húsz éves, a zsíros bőr és a pattanások mégis maradtak, állandó odafigyelésre van szükség. Kezeld mindezt természetesen és hatékonyan.

A zsíros bőr nem csak a tinik átka. Ha a bőr 22-23 éves kor körül is fénylik, a pórusok tágak, és a faggyútermelés is intenzív, akkor bizony zsíros típusról beszélünk. Ennek általában örökletes oka van, a szervezetben valószínűleg túl magas a férfi nemi hormon szintje. Ezért is teszi rendbe a bőrt a fogamzásgátló szedése.

A jó hír, hogy ez a bőrtípus öregszik a leglassabban, de ez valószínűleg nem sokakat vigasztal meg, amikor pattanásaikat próbálják eltüntetni. Ha te is ebbe a típusba tartozol, akkor először is állapítsd meg, hogy vajon más problémája is van-e a bőrödnek, érzékeny vagy dehidratált-e. A zsíros bőrnek két fajtája van, az olajos, illetve a száraz, mely ez esetben vízhiányt jelent. Az utóbbit gyakran azonosítják a száraz bőrrel, pedig nagy a különbség a kettő között. A vízhiányos bőr, ami párosulhat a zsíros típussal, dehidratált, a száraz bőrben viszont nem keletkezik elegendő faggyú, ami bezsírozná.

Kíméletes tisztítás

Természetes, hogy a fényességtől és olajos bőrtől szeretnél megszabadulni. A legelső és talán legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha túl erősen tisztítod a bőrt. A szárító hatású alkoholos, savas készítmények teljesen lemossák a faggyút, így a bőr még intenzívebben termeli. Ha eddig így jártál el, akkor próbáld ki, hogy a zsíros bőrre való készítmények helyett egy hónapig normál bőrre való zselét és tonikot használsz. A holisztikus szemlélet szerint egyenesen olajjal kell kezelni a zsíros bőrt – ezt is kipróbálhatod, de ezt akkor ajánljuk, ha egy ideig otthon tudsz maradni.

A napi kétszeri tisztítás természetesen kihagyhatatlan, de inkább kíméld a bőrödet. Az arctonik – mint befejező lépés – soha ne maradjon ki. A legtöbb típusban van pórusösszehúzó anyag, még a nem zsíros bőrre valókban is.

A házi lemosók – voltaképpen gyógynövényteák – is nagyon hatásosak. Tonik helyett használhatsz csalánt, mentát vagy citromfüves főzetet is.

Finom hámlasztás

Már nagyon sokat beszéltünk a hámlasztás áldásos hatásairól, de elkerülhetetlen a szép bőr érdekében. Finomabbá teszi a bőrfelszínt, és csökkenti a pattanások kialakulásának gyakoriságát is. A zsíros bőrre készült hámlasztók gyakran tartalmaznak szalicilsavat, ami azonban túl durván hat, és főleg akkor árthat a bőrnek, ha érzékeny és vízhiányos is.

A természetes hámlasztók – mint például az alma – helyreállítják a bőr faggyútermelését, és nem is terhelik meg nagyon. Bőrradír helyett inkább ilyen pakolásokat használj, jobb eredményt érhetsz el.

Pórusfinomító maszkok

Remekül használhatók a nem túl szárító hatású, lehúzható maszkok is, melyek nemcsak az elhalt hámsejteket szedik le, de a pórusokat is összehúzzák. Általában uborkát vagy citrusfélét tartalmaznak.

A zsíros bőrnek is szüksége van táplálásra, jobban mondva hidratálásra és vitaminokra. Vehetsz készen kaphatót is, de házilag is előállíthatod. A fent említett citrusfélék, az eper, a joghurt és a méz mind kitűnő zsíros bőrre. A méz hosszabb távon is segítséget nyújthat, egyrészt fertőtlenítő hatású, így a faggyúmirigyek nem gyulladnak be olyan gyakran, másrészt erős méregtelenítő. Ha kéthetente mézet kensz magában a bőrre – nagyon figyelj, hogy valódi, jó minőségűt használj -, akkor egy-két hónap után látványos változást tapasztalhatsz. Odáig azonban – a bőr intenzív tisztulásának köszönhetően – elképzelhető, hogy elszaporodnak a pattanások.

Az iszappakolás a legjobb a zsíros bőrre, mert nemcsak felszívja a felesleges faggyút, de tápanyagokkal is ellátja a bőrt. Bioboltban vásárolhatsz iszapport, amit aztán otthon kedvedre kikeverhetsz uborkalével vagy sima vízzel, de készen is rengetegfélét kaphatsz.

A maszkokat érdemes alapos arcgőzölés után felvinni, így azok mélyebben tudnak hatni. A gőzölés egyébként önmagában is hatásos a zsíros bőrre, nagyban segíti a tisztulását.

Napközbeni segítség

Hiába tisztítottad meg az arcod, pár óra elteltével máris olajos? Ilyenkor gyors segítségre van szükség. Az első feladat a bőr felszínére került faggyú felitatása. Erre használhatsz gyógynövényfőzetbe mártott vattakorongot, amivel ne töröld, csak lapogasd át az arcod. Ha egy kis üvegben magaddal viszed, akkor a munkahelyeden is használhatod. Tartsd hűtőben, a hideg összehúzza a pórusokat, így két legyet üthetsz egy csapásra. Lehet, hogy ennyi is elég.

Ha nem, akkor készülj fel, és legyen nálad hidratálókrém vagy zselé, amivel kend be a leitatott területeket, majd zsírfelszívó hatású púderrel hozd rendbe a bőrt.

Szerző: Fehér Ági

Forrás: femina.hu

A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.