3×3-as Eb: minden meccs egy döntővel ért fel

A magyar lányok a végére elfáradtak, de nem adták fel, így aranyérem került a nyakukba
A magyar lányok a végére elfáradtak, de nem adták fel, így aranyérem került a nyakukba - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Révész Boróka szerint a publikum támogatása rengeteget jelentett az Eb-győztes alakulatnak.

Eshetett eső, fújhatott szél, a magyar női válogatottat semmi sem tudta kizökkenteni az U18-as 3×3-as Európa-bajnokságon. A Tóth Orsolya, Jáhni Zsófia, Tenyér Zsófia, Révész Boróka összetételű gárda az „A” jelű hármasban előbb Lettországot (20–5), majd Olaszországot (13–5) is könnyedén fektette két vállra. A debreceni viadal egyenes kieséses szakaszában elsőként Franciaország várt a mieinkre, a gallokat nagy csatában, 11–10-re múlták felül Földi Attila tanítványai. A legjobb négy között Hollandia sem tudta feltartóztatni Magyarországot (14–9). Az aranyérem felé vezető úton az utolsó leküzdendő akadályt Oroszország képezte. Szerencsére a lányok keze ezen a találkozón sem remegett meg, 12–9-es sikerüknek köszönhetően felülhettek az öreg kontinens trónjára.

Megadták a módját

– Az Eb első fázisát sem vettük félvállról, minden egyes ütközetnek úgy mentünk neki, mintha döntő lenne, maximális koncentráció jellemezte a csapatot – jelentette ki a Hajdú-bihari Naplónak Révész Boróka. – A franciákkal vívott ütközetet nyugodtan nevezhetjük kulcsmeccsnek. A csoportkörben azért csipkedtük magunkat, hogy a gallokkal csak a döntőben fussunk össze, hiszen a torna egyik legerősebb alakulata Franciaország volt, ám nem jött be a számításunk. A védekezésre a felkészülés során nagy hangsúlyt fektettünk, szerencsére a sok munka meghozta a gyümölcsét a negyeddöntőben. A végjátékban már nagyon fáradtak voltunk, az aranyérem elsősorban a szív és az akarat diadala. Egy ilyen eredményt illik tisztességesen megünnepelni, ezt mi is megtettük.

Debrecen csodálatos házigazdának bizonyult, a város gyönyörű, a szurkolók pedig szenzációsan drukkoltak, a buzdításuk mindig átsegített bennünket a nehéz pillanatokon. Meglepődtem, mennyi embert vonzott ez a sportesemény”

– árulta el a tehetséges játékos.

hungary-vs-russia-18

Fotó: Derencsényi István

Nem zökkentek ki

A pocsék időjárási körülmények miatt a kontinensviadal a Kossuth térről beköltözött az Oláh Gábor utcai csarnokba. A helyszínváltozással kapcsolatban Révész elmondta, a program csúszásának nem igazán örültek, de mivel fel voltak spannolva, ez sem jelentett komoly problémát.
A 3×3-as műfaj egyre népszerűbbé válik, nemrég hatalmas megtiszteltetés érte a sportágat, hiszen a 2020-as olimpia programjának része lett. – Az öt az öt elleni kosárlabdát, valamint a 3×3-at egyaránt kedvelem.

Természetesen nagy álmom válna valóra, ha szerepelhetnék az ötkarikás játékokon. Úgy gondolom, a tokiói szereplés nem lehetetlen célkitűzés”

– fogalmazott Révész, akinek sok ideje nem maradt a pihenésre, ugyanis kedden már klubcsapatánál, a Kecskemétnél vár rá edzés.

Tóth tarolt

A fiúknál szomszédharcot hozott az Európa-bajnokság döntője: Hollandia Belgiummal csapott össze. A találkozót a nyolc pontig jutó Sam Hofman vezérletével a belgák 19–13-ra nyerték meg. A dobogó legalsó fokára a francia válogatott állhatott fel, mely lemosta a pályáról a spanyolokat a bronzmeccsen (21–9). Tóth Orsolya számára emlékezetes marad a cívisvárosi viadal, hiszen az aranyérem mellett a legjobb játékosnak járó díjat is hazavihette a 16 éves kosaras. A férfiaknál az MVP-címet a belga egylet kiválósága, Vincent Peeters kapta.

HBN-BÁ


Fotó: Derencsényi István
Debrecen - Izgalmas döntőben, 12–9-re győzte le a magyar válogatott az oroszokat. A lányok után szombaton a fiúkra szegeződött a cívisvárosi publikum tekintete az U18-as 3x3-as Európa-bajnokságon. A Takács Martin, Hargitai Krisztián, Csík Richárd, Takács Milán összetételű csapat első ellenfele Sz...Sporthírek