360 millióból állítanák helyre az omladozó Zenedét

Akt.:
Ráfér a felújítás
Ráfér a felújítás - © Fotó: Matey István
Debrecen – A város második legrégebbi oktatási intézménye, a romos zeneiskola felújítása évek óta indokolt.

Homlokzati felújítás, nyílászárók cseréje, energetikai és gépészeti korszerűsítés, a padlásfödém hőszigetelése, tetőszerkezet- és héjazatcsere, illetve napelemek felszerelése a tetőre – ezt tervezik a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Szakiskola patinás épületével, amely így teljes egészében megújulhat, ismertette dr. Papp László polgármester hétfőn az intézményben tartott sajtótájékoztatón, ahol kiderült: mindezt 360 millió forint pályázati összegből valósíthatják meg. A felújítási munkálatok ez év végén vagy a következő év elején kezdődhetnek el az iskola működésével összehangolva.

Fontos az üzenet

Tóth József, az iskola igazgatója nem egy épület, hanem egy szimbólum felújításáról beszélt. Elmondta, az 1862-ben alapított intézmény nem más, mint Debrecen kulturális bölcsője. A világon egyedülálló módon, Kodály Zoltán még életében hozzájárult, hogy róla nevezzék el. Az itt tanulók zeneértő, a magyar kultúrát ápoló diákok, akiknek ezt az értéket tovább kell adniuk. Pappné Gyulai Katalin, a debreceni tankerület vezetője elmondta, az iskolában tanító 139 pedagógus és művésztanár magas színvonalú, példaértékű munkát végez. Az iskolában zajló tehetséggondozás is párját ritkító: a nemzetközi versenyekről mindig dobogós helyezéssel érkeznek vissza a diákok.


zenede (1)

A debreceni Zenede épülete felújításának részleteit ismertették sajtótájékoztatón | Fotó: Matey István


Az intézmény belső helyiségeire is ráfér a korszerűsítés, ezt a város támogatja majd további 120-130 millió forinttal. A burkolatcserét, falfestést és egyéb felújításokat legkésőbb a 2017-18-as tanévben kezdik meg. Mindez az Európa kulturális fővárosa programnak is fontos eleme, hiszen a Zenede a legjobb hírvivője a városnak, ezt a szellemiséget pedig tovább kell erősíteni, hangsúlyozta a polgármester. Pósán László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő kiemelte: az intézmény működtetésének állami kézhezvétele nem egyenlő az államosítással. Habár az állam finanszíroz, amit az önkormányzatnak kellett kezdeményeznie, a tulajdonos hozzájárulása nélkül érdemi változtatásokat nem tehetnek az iskolát érintően.

HBN–VK