virtuális tárlat

2020.06.12. 14:18

A lakótelep, ahol régen temető működött: új kiállításon nézhetünk be a Dobozikert múltjába

Az ottani víztorony igazi ritkaság Magyarországon.

Fotó: FORTEPAN / Bencze László

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár debreceni városrészeket bemutató kiállítássorozatának következő helyszíne a Dobozikert, mutatnak rá közleményükben. A „Dobozikert – Temető helyén Debrecen keleti lakótelepe” című virtuális helytörténeti tárlat június 12-től látható az intézmény honlapján.

A tárlat a lakótelep kialakulásának történetét, az itt működő oktatási, kulturális és szociális intézményeket mutatja be.

Külön fejezet szól a lakótelep helyén lévő egykori temetőről, ahová évszázadokon keresztül temették a város vezető egyéniségeit, többek között Méliusz Juhász Pétert, Komáromi Csipkés Györgyöt és Fazekas Mihályt.

Igazi építészeti kuriózum az itt található víztorony, amit a fővárosi Mélyépítő Tervező Vállalat tervezett, ahogyan többnyire az akkoriban épülteket is. Ennek ellenére a Dobozi lakótelepi víztorony olyannyira nem lett egy típusterv eredménye, hogy gyakorlatilag nincs még egy ilyen konstrukció az országban, így azonnal be is azonosítható.

A tárlat anyaga elsősorban a könyvtár helytörténeti gyűjteményéből került ki, de a könyvtár felhívására érkezett lakossági fotókból, dokumentumokból is válogatott Czeglédiné dr. Lovas Enikő, a kiállítás kutató-szerkesztője.

A virtuális tárlatot Kovács Péter DLA-építészmérnök „nyitja” meg, aki a lakótelepi építészet kiváló ismerője, kutatója. A megnyitó közreműködői Papp Sándor és Balázs Gergely gitárművészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában