360 fokos videó: zenei játszótér a Debreceni Művelődési Központban

360 fokos videó: zenei játszótér a Debreceni Művelődési Központban
© Forrás: Hírek360.hu
Debrecen – Csillogó szempárok, izgatott gyerekek a dobok, szintetizátorok mögött – második alkalommal érkezett Debrecenbe a Hangszert a kézbe! elnevezésű programsorozat.

Tavaly február végén kezdődött a rendhagyó könnyűzenei oktatási sorozat, azóta 16 állomáson vannak túl a szervezők, megközelítőleg 44 ezer látogatónak adtak hangszert a kezébe. Március 20. és 24. között a cívisvárosban népszerűsítik a zenélést.

Boldogabb, aki zenél

A programsorozat legfőbb célja a hangszeren való játék népszerűsítése. Európai összesítésben Magyarország az utolsó előtti helyen áll a zenészek számát illetően, csak Bulgáriát hagyva maga mögött.

– Ha az ember szétnéz, akkor azt láthatja, hogy a gyerekek nagyon élvezik a hangszerekkel való játékot, ami egyébként normális is, hiszen a zene a világ legjobb játéka. Nincs abban semmi különös, hogy csillogó szemeket, boldog gyerekeket látunk itt, hiszen az, aki zenével, hangszerekkel él, lényegesen boldogabb, mint aki nem. Ez egy fontos üzenet a szülőknek, szóval tessék hangszert adni a gyerek kezébe. Míg az okostelefonok, a tabletek, a számítógépes játékok és a televízió elmagányosító tényezők, addig a hangszeres zene közösségépítő és lélekformáló – hangsúlyozta a kezdeményezés fontosságát Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára.

A zenei játszótéren egyszerre 140 látogató tud valamilyen hangszert kipróbálni. Helyet kapott dob és ütőhangszeres, gitáros és basszusgitáros, valamint billentyűs szekció, továbbá népi és klasszikus hangszereket, elektronikus zenei, stúdiótechnikai felszereléseket is kipróbálhatnak a részvevők.

– Ezek nem levetett hangszerek, hanem egészen újak, közöttük rengeteg világújdonsággal. Az előadóban rendhagyó énekórákat is tartunk, ezeknek egy része tudásalapú, de vannak zeneterápiával, dalszerzéssel, szövegírással, zenei játékkal foglalkozó előadások is.

Kiss Dóra | Hírek360.hu


A tavalyi programsorozat egyik helyszínén
Debrecen - Hangszeren játszani hívnak, de nem a „klasszikus” értelemben. Háromszáz négyzetméternyi hangszer-játszótér, a szomszédságában egy terem, melyben egymást érik az ismert popzenészek és zenei szakemberek interaktív előadásai – a Belmondo énekese, Czutor Zoltán például rendhagyó énekórát t...