360 fokos videó: tragédiából született természeti csoda a nagyhegyesi Kráter-tó

360 fokos videó: tragédiából született természeti csoda a nagyhegyesi Kráter-tó
© Fotó: Hírek 360
Nagyhegyes – Debrecentől nem messze, csaknem 22 kilométerre található a nagyhegyesi Kráter-tó, ami 1961-ben egy gázkitörés következtében jött létre. Körbejártuk a tavat, és a Györfi házaspár segítségével felelevenítettük az 57 évvel ezelőtti tragikus eseményeket.

A Kráter-tó könnyen megközelíthető autóval és kerékpárral is, a szántókon át pedig már messziről látjuk a körülötte magasodó fákat. Hajdú-Bihar megye egyik kedvelt kirándulóhelye ez, nem véletlenül, hiszen a múltja érdekes, a jelene pedig szemet gyönyörködtető. A tó környéke rendezett, a kihelyezett főzőhelyek és padok remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.

Százméteres lángok

Nagyhegyes határában az olajfúráskor öngyulladás következtében lángra lobbant a feltörő földgáz”

– hallhatjuk még ma is egy korabeli híradós felvétel nyitó szavait.

1961. augusztus 24-én történt a gázkitörés, a Hajdúszoboszló-36 jelű gázkitermelő helyen a kiáramló gáz spontán begyulladt, majd a detonációt követően százméteres lángnyelv csapott fel. A tűz napokig tombolt, Debrecenből is látható volt a lángfüggöny. A gáz hatalmas nyomása meglazította az alsó talajrétegeket, és a tűz végül önmagától kialudt. Így alakult ki a mintegy kétszáz méter átmérőjű tó, és az azt körülölelő, tizenhét méter magas sánc, melyet ma már bokrok és fák borítanak.

to2_A Kráter-tó | Fotó: Hajdu Ágnes

További részletekért kattints a Hírek 360 oldalára!

– Hírek 360 / Kiss Dóra –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!