360 fokos videó: tisztelet, zene és megannyi capoeira-stílus

360 fokos videó: tisztelet, zene és megannyi capoeira-stílus
© Forrás: YouTube / Hírek360
Debrecen – Egy különleges harcművészeti kultúra, saját akrobatikus, táncos elemekkel – ez a capoeira, melynek művelői közül a Capoeira Hungria debreceni csapatának egy edzésére látogattunk el.


Maga az egyesület, a Capoeira Hungria 2010. január 7-én alakult meg, és immár Debrecenben is egyre ismertebb ez a sportág. De nézzük, mit is takar ez?

A csoport egyik alapító tagját, Instrutor Cabeludo-t, polgári nevén Nagy Attilát kérdeztük, aki elmondta: a capoeira egy afro brazil harcművészeti stílus, az elhurcolt afrikai rabszolgák alakították ki, különféle elemeket belekeverve, hosszú éveken át formálva. Az elmúlt évtizedek alatt a brazil mesterek egyre több akrobatikus mozdulatot vettek át különböző országoktól. A capoeira talán az egyetlen olyan sport a világon, ahol nincs igazi nyertese egy mérkőzésnek, a lényeg az önismereten, a csoporton és a filozófián van.

– Ez egy csodálatos és különleges sport, mely mélyen magába foglalja azokat a népdalokat, amiket 100–120 évvel ezelőtt a rabszolgák énekeltek a szolgaszállásokon. Azokat a mai napig énekeljük, ugyanolyan hangszerekkel. A közösség összetartó erejét a capoeira nagyon felerősíti – tette hozzá Attila.

A cikk folytatása elolvasható a Hírek360.hu-n.

Szilágyi Zsófia | Hírek360.hu / Videó: Hajdu Ágnes