360 fokos videó: nem nyertem a lottón, mégis csináltam egy menhelyet

Akt.:
360 fokos videó: nem nyertem a lottón, mégis csináltam egy menhelyet
© Fotó: Hírek 360
Püspökladány – Az állatok segítéséről nem elég csak beszélni, cselekedni kell.

Püspökladányból Sárrétudvari felé haladva, a 42-es számú főút mellett található a sárréti város állatmenhelye, mely egyesületi fenntartás alatt működik. 2004 januárjában alakult az Elhagyott Állatokért Első Sárréti Regionális Állatvédő Egyesület, melynek célja a kóbor, elhagyott kutyáknak gazdát találni. Mozgalmas év áll mögöttük, hiszen új telephelyre költöztek.

– Először egy magán földterületen volt a menhely, de azt pillanatok alatt kinőttük. A püspökladányi önkormányzat adott egy nagyobb, jobb fekvésű területet, ott voltunk 8-9 évig. Eközben az egyesület gyűjtögette a pénzét, és sikerült átköltöznünk a mostani helyünkre – mesélte Joó Attiláné Eta, az egyesület vezetője.

A jelenlegi menhelyet maguk építették fel abból a pénzből, amit hosszú évek alatt gyűjtöttek adományokból, a felajánlott egy százalék adóból és különböző támogatásokból.

Mindig van mit csinálni

Az új menhely folyamatosan épül, szépül, így mindig akad teendő. Szeretnék a tél beállta előtt murvával beteríteni a földterületet, hogy ne a pocsolyában kelljen járkálniuk a kutyákhoz. Püspökladány önkormányzata évek óta ad az egyesület számára közhasznú munkásokat, akik segítenek a mindennapi teendőkben és területrendezésben. Mivel önkéntesen nem nagyon vannak, főként Etáékra hárul az összes feladat a papírmunkától a kutyák ellátásán át az örökbefogadó nap szervezéséig.

– Az egyesület befogadó létszáma száz kutya, most a telepen 70–80 eb található, mindegyikük oltott, chippel ellátott. Építettünk egy macskaszobát is, ez ugyan nem volt tervben, de amikor megvettük a területet, ránk maradt pár macska – beszélt Eta a menhely lakóiról.

Nehéz gazdát találni

Főként befogott kutyák kerülnek az egyesülethez, magánemberektől nem szoktak befogadni ebeket, hiszen azokat részesítik előnyben, akiknek nincs senkijük. – Az a tapasztalatunk, hogy tíz kutya közül három a chipes, egy-kettő regisztrált, így nehéz megtalálni a gazdáját. Sajnos nagyon kevesen keresik a kutyájukat, tízből körülbelül kettőt keresnek, de lehet, sokat mondok.

A gazdikeresésben igyekeznek mindent bevetni, honlapjukon, közösségi oldalon hirdetik az árva kutyákat, kisebb-nagyobb sikerrel. Az egyesület kapcsolatban áll egy osztrák céggel is, azonban a törvényi változások miatt egyre nehezebb külföldre vinni a magyar kutyákat.

A cikk folytatását elolvashatja a Hírek 360 oldalán!

– Hírek 360 / Kiss Dóra –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


Fotó: Pixabay
Debrecen - A vadon élő állatokban előforduló veszettség felszámolásának hatékony módja a rókák orális immunizálása, melynek során az állat számára vonzó csali anyagba burkolt veszettségvakcinát juttatnak ki élőhelyeikre. A vakcinázási program fő célállatfaja a vörös róka, melynek mintegy 70-80 e...

Nagy Zsolt törzszászlós és rendőrkutyája, Niza
Debrecen - Harmadik helyen végzett nemrégiben Nagy Zsolt törzszászlós és kutyája, Niza a II. Nemzetközi Szolgálati Kutyás Versenyen nyomkövető kategóriában Baktalórántházán. Nagy Zsolt törzszászlós, a megyei főkapitányság bűnügyi technikai osztályán 2006 óta bűnügyi kutyavezető, ám az egyenruhás ...