360 fokos videó: eltávolították Debrecen egyik fő jelképét

Akt.:
360 fokos videó: eltávolították Debrecen egyik fő jelképét
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Különösebb fennakadás nélkül sikerült leemelni a Kossuth-szoborcsoportot a talapzatáról hétfőn délelőtt, a debreceni főtéren.

A 104 éves kompozíciót azért kellett eltávolítani a helyéről, mert az alsó része restaurálásra szorul. Ugyanis a talapzat burkolólapjai közötti hézagokban az évek során az alap magjába is beszivárgott a csapadékvíz. Ez, valamint a téli fagyok elmozdították, szétfeszítették a helyükről a téglából készített testet, de helyenként el is porlott a tégla. Mindezt tetézi, hogy a sétálóövezet ezredfordulós kialakításakor a talapzat köré – a járószint alatt – egy méter magas betonfalat is húztak, ami akadályozza az odafolyt víz elszivárgását.

ks-2Fotó: Derencsényi István

A mű súlyát mindennel együtt csaknem 200 tonnásra (és összesen mintegy 100 köbméter térfogatúra) becsülik a szakemberek, akik szerint a szobrok megközelítőleg 3–4 tonnásak lehetnek. Kérdésünkre a felújításukat igen nemes feladatnak nevezte a restaurálással megbízott művész.

A Pongrácz Ede és Margó Szigfrid által tervezett alkotás talapzatáról a felújítást irányító Győrfi Lajos szobrászművész érdeklődésünkre tömören így fogalmazott:

kriminális”.

A bronzalakok állaga nem ennyire vészes, de azokon is jócskán fogott az idő vasfoga. Probléma például, hogy nincsenek összehegesztve, hanem hidegillesztéssel fogatták egybe az elemeit. Van, ahol az elrozsdásodott csavaroknál belülről hegesztették meg.


Forrás: Youtube/Hírek 360

A munkások hétfőn reggel 8 órára érkeztek a Nagytemplom elé, és rövid előkészületeket követően, háromnegyed 9-kor már a földön állt a jobb oldali, háromalakos csoport. Hasonlóképpen gond nélkül sikerült leemelni a „Fiát búcsúztató anyát” is, majd következhetett Kossuth Lajos szobrának megmozdítása. Ekkor már sokkal óvatosabban kellett eljárni, mivel nem tudták, hogy mennyire és miként van rögzítve a kőhöz. Végül 10 órára ez a főalak is a többi mellé került a díszburkolatra. Érdekesség, hogy a leemelés előtt a 2000-es restaurálás időkapszuláját is megtalálták benne, Kossuth lábfeje alatt.

ks2Fotó: Vass Attila

Ebben a különleges helyzetben kedden délelőttig lesznek láthatók, mivel majd akkor szállítják el a Győrfi Lajos püspökladányi műtermébe. A munkát Varga Imre karcagi öntőmester végzi majd. Addig folyamatosan bontják a talapzatot is, és a tervek szerint ezzel a munkával is végeznek kedden.

A legutóbb 2000 októberében restaurált kompozíció egyes kőelemeit újra el kell készíteni, másokat pedig elegendő felújítani, rendbe tenni. A megszépített alkotást július 15-én kezdik visszaépíteni a helyére. A talapzat immár tömör beton lesz, s ha az elkészült, akkor helyezik rá a restaurált szoboralakokat is. Ennek határideje augusztus 19-e.

VA


Debrecen - Az idei év nyarán Győrfi Lajos szobrászművész vezetésével renoválják a debreceni főtér díszét, a Kossuth-szobrot. A munka május 7-én, hétfőn kezdődik és szerződés szerint 2018. augusztus 19-én kerül vissza helyére a műalkotás. A Kossuth-szobrot 1914-ben állították fel a debreceni főtér...

Margó Ede és Pongrácz Szigfrid kompozíciója csaknem három hónapig lesz távol
Debrecen - A héten tartott egyeztetés után módosították a főtéri Kossuth-szobor restaurálásának kezdő időpontját. Emiatt május 7-én, várhatóan reggel 8 órakor kezdik meg Győrfi Lajos szobrász vezetésével leemelni a szobrot a helyéről – tájékoztatott a Napló érdeklődésére Iván Aurél, a debreceni polg...