360 fokos videó: egy bábosnak legyen minimum hat keze

360 fokos videó: egy bábosnak legyen minimum hat keze
© Forrás: YouTube / Hírek360
Debrecen – Debrecen szívében, a Kálvin téren 2001 óta működik a Vojtina Bábszínház, a gyökerek azonban jóval messzebbre nyúlnak vissza, hiszen maga a Vojtina Bábegyüttes 1975 végén alakult. De most hagyjuk is a történelmet, a bábszínház jelenlegi működéséről beszélgettünk Asbóth Anikóval, a Vojtina Bábszínház igazgatójával.

A pincétől az emeletig mindent bejártunk, hogy kicsit közelebbről megismerkedjünk a színház világával, és megtudjunk néhány kulisszatitkot. A színpadon éppen a Tessék engem megmenteni című előadás próbája zajlott, mely egy klasszikus kesztyűs játék. A humorral tűzdelt történetben egy királylány, aki nem talál magának párt, kigondolja, hogyha elrabolják, akkor majd biztos érkezik a herceg, aki megmenti őt.

Nézőként csak sejtjük, milyen kimért koreográfiát tanulnak meg a színészek. A paraván mögött minden kelléknek, minden bábnak a helyén kell lennie ahhoz, hogy idejében feltűnjön a publikum előtt.

– Egy egyórás gyermekelőadást átlagosan négy hétig próbálunk úgy, hogy már a színpadon van a díszlet, s készen vannak a bábok. Az, hogy egy előadás alatt hány bábot mozgatnak meg, nagyon változó. Van olyan előadás, amiben 30–40 bábot is használnak a színészek. Ebben az előadásban a zenészekkel együtt kilencen játszanak, és körülbelül tíz báb szerepel. De nem a kellékek mennyiségétől függ egy próbaidőszak, lehet két bábbal is olyan súlyú, akkora aktivitást igénylő darabot előadni, amit szintén négy hétig próbálnak – mesélt Asbóth Anikó a próbaidőszakról.

Egy bábot sem iktatnak ki

A bábok, illetve a jelmezek készítésén hárman dolgoznak a Vojtinában. A bábszerkezetek és a díszletek általában különböző bábkészítők munkái nyomán születnek meg, ők a debreceni társulat nem állandó munkatársai.

A közönség elől elzárt részeken sétálva mindenhol kellékekbe, bábokba és díszletekbe botlottunk. A pincében néhány bábbal közelebbről is megismerkedtünk, például egy kuglibábbal vagy egy macskabábbal, melynek lábaiban az igazgató különböző nehezítésekre hívta fel a figyelmünket. Ezek a könnyebb mozgathatóságot szolgálják. Nem volt olyan kellék, melyről ne hallhattunk volna történetet, vagy ne idézte volna fel idegenvezetőnk az adott báb előadásban betöltött szerepét. S ha már nem játszanak egy darabot, a báboknak akkor sem intenek búcsút.

A cikk folytatása elolvasható a Hírek360.hu-n.

Kiss Dóra | Hírek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!