360 fokos videó: A történelem egy darabkája

360 fokos videó: A történelem egy darabkája
© Fotó: Hírek 360
Hajdúszoboszló – „1660-ban itt haltak meg a város védői Szeidi török basa támadásakor” – olvasható az emléktáblán.

Hajdúszoboszlón mondhatni a „földből nőnek ki” évről évre a szebbnél szebb szállodák, ám a főút mentén a református templom mögött, a régmúlt egy darabkája emlékeztet a város történelmének egy jelentős eseményére. A szoboszlói erődfalat már a hajdúk letelepedése előtt megépítették, a régészek szerint nagyjából a 15. században, mely a reformáció harcai és a török elleni védekezést szolgálta.

Az erődfal a régi református templomot övezte körbe négyszög alakban, melynek sarkain egy-egy sarokbástya állt. A régi ábrázolásokat mintának tekintve, a Hajdúszoboszlón ma is álló bástyát és falszakaszt újjáépítették a 18 században. A református templomot többször felújították, ezt megerősítették a kutatások során feltárt cserépleletek is.

– Nagy Dóra –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!