360 fokos videó: A középkor legnemesebb fegyvere Debrecenben

Akt.:
360 fokos videó: A középkor legnemesebb fegyvere Debrecenben
© Forrás: YouTube / hirek360.hu
Debrecen – Lovagi páncélt ugyan nem öltöttek, de a hosszúkardok előkerültek Debrecenben, a Kétszarv Középkori Harcművészeti Találkozó és Lovagi Hosszúkardvívó Versenyen. Három napon keresztül harminckét versenyző forgatta a kardokat, Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából is érkeztek a megmérettetésre.

A harcművészeti találkozón a középkor legnemesebb fegyverével harcoltak, melynek tradícióját a korabeli jegyzetek alapján elevenítették fel. A lovagi hosszúkardvívás egy több mint hatszáz éves hagyományokra épülő európai harcművészet és küzdősport.

A hosszúkardvívás nem a fizikai erőre épít, sokkal inkább a kardérzékről, a gyorsaságról és a mozdulatok harmóniájáról szól. A verseny szabályrendszere pedig igen különleges. Dr. Pávay Tibor, a Magyar Hosszúkardvívó Sportszövetség elnöke elmondta, nem a szabályok számítanak. Azt szimulálják, hogy egy páncélzat nélküli harcban ki nyerne. Ennek megfelelően nem akarják, hogy oly módon „sporttá egyszerűsödjön” ez a harcművészet, hogy egy fix szabályrendszerre készüljenek a vívók, így aztán egy-két évente felül szokták vizsgálni a szabályrendszert.

Komoly védőfelszerelésben állnak ki egymás ellen a kardvívók, ez éppen azért szükséges, mert nem szeretnék, ha a veszélyes technikák kikerülnének a sportágból. Legjobban a fejtalálatot pontozzák, de nem szeretik a duplatalálatot – hiszen az a védőfelszerelésből fakadó bátorságból születik, de egy valódi harcban érthető okokból nem életszerű, hogy belemegy az ember egy olyan szituációba, ahol mindkét kardvívó találatot szerezhet.

Több fegyvernem képviseltette magát a versenyen. A kezdők – a versenyzők körében – plüsskardnak nevezett, veszélytelen fegyverrel vívnak. Következő szint a műkard, ami kevésbé veszélyes, mint a fémkard. A versenyek csúcsa pedig a feder, ami történelmi alapon készült hosszúkard imitáció, hegye tompa és nincs éle.

A lovagság szimbolikus fegyverének hagyománya élő mester hiányában kihalt, így a könyvek, kéziratok és kódexek alapján rekonstruálják. Ezek nyomán közel két évtizedes előkészület után a kétkezes fémkarddal gyakorolt hosszúkardvívás itthon is önálló, jegyzett, elismert sportággá vált. Harcművészet, versenysport, vagy szabadidősport – mindhárom lehet, az egyénen múlik, hogyan tekint rá.

Kiss Dóra / hirek360.hu


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Fotó: Matey István
Debrecen - Romániából, Szlovákiából és Lengyelországból is érkeztek versenyzők Debrecenbe. A harcművészetekből általában eltűnik a harci jelleg, amikor sporttá válnak, mi a hosszúkardvívásban ezt próbáljuk elkerülni. Igyekszünk megtartani az eredeti technikákat, így létrejön egy sport, de egyben me...

Megkezdődött a Kétszarv Középkori Harcművészeti Találkozó és Lovagi Hosszúkardvívó Verseny a Pósa utcai tornacsarnokban
Debrecen - Több ország előadói és vívói vesznek részt ezekben a napokban a Kétszarv Középkori Harcművészeti Találkozón és Lovagi Hosszúkardvívó Versenyen Debrecenben, a Pósa utcai iskola tornacsarnokában. A rendezvénynek a sportvonatkozásain kívül kulturális és tudományos aspektusai is vannak – hang...További hírek a Sport kategóriából