360 fokos videó: a Kilenclyukú híd legendája

Akt.:
360 fokos videó: a Kilenclyukú híd legendája
© Fotó: Hajdu Ágnes
Hortobágy – Hortobágy emblematikus hídjának elődje az 1600-as évek végétől 1833-ig egy fahíd volt, ami idővel elhasználódott.

Ezt követően épült újjá Povolny Ferenc tervei által a ma is jól ismert Kilenclyukú híd. Érdemes róla tudni, hogy a maga 167 méterével ez hazánk leghosszabb közúti kőhídja. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik, amely 1999-ben került fel a Világörökségi Listára. Idén 186 éve áll az építmény, ami a legendák hídjaként is ismert, két monda is kötődik hozzá.

Az első szerint Rózsa Sándor a csárdában mulatott, amikor jött a hír, hogy közelítenek a zsandárok (mai nevükön csendőrök). Menekülésnek eredt, és valahogyan át kellett kelnie a Hortobágy folyón. Híd híján pedig a kilenc szeretője borult egymás nyakába, rajtuk keresztül tudott a Hortobágy egyik oldaláról, a másikra átjutni.

Egy másik monda szerint a kilenc lyuk Hortobágy kilenc betűjéhez köthető. Jelenleg nem csak a 33-as főutat szolgálja ki a híd, hanem azoknak az állatoknak az áthajtását is, melyek a környéken telelnek, és onnan jönnek ki a legelőre. A kihajtás tavasszal, a behajtás pedig ősszel történik minden évben. Ilyenkor hatalmas ünnepséget tartanak a helyiek, amely eseményen készült videónkat itt nézhetitek meg.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


Hortobágy - Hortobágy település életében példátlan fejlesztés következik. Ezt Vincze Andrásné, a puszta falujának polgármestere mondta a település turisztikailag frekventált részeit korszerűsítő fejlesztési program bemutatóján, melyet kedd délelőtt tartottak Hortobágyon. A hárommilliárd forint kö...