360 fokos videó: 128 éve nyilvános a Református Kollégium Nagykönyvtára

Akt.:
360 fokos videó: 128 éve nyilvános a Református Kollégium Nagykönyvtára
© Fotó: Hírek 360
Debrecen – 1890. február 15-én a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában nyílt meg a város első nyilvános olvasóterme, ennek emlékére kétnapos könyvtárbejárás és ingyenes beiratkozás várta az olvasni vágyókat. Az évforduló kapcsán mi is igyekeztünk közelebbről megismerkedni az impozáns épülettel.

Az ország legnagyobb egyházi gyűjteménye található itt, a könyvtár állománya 600 ezer példányra tehető, köztük igazi ritkaságok is megtalálhatók, ilyen az 1590-es Vizsolyi Biblia egy eredeti példánya, vagy akár a könyvtár legrégebbi darabja, ami egy 10. századból fennmaradt kódextöredék. Ez Jób könyvének első fejezete latinul, ami egy 16. századi könyvkötésből került elő.

Ma már inkább teológiai könyvek

A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára a második világégésig mindenféle könyveket gyűjtött, aminek egyszerű az oka: a 19. század végéig az egyházak voltak az iskolafenntartók, így minden tudományterület képviseltette magát a könyvtárban.

A 20. század azonban változást hozott a debreceni könyvtár életében, ma már inkább magyar vonatkozású és teológiai könyveket gyűjtenek. De holland térképek, 39 kódex, 146 ősnyomtatvány és 15-16. századi könyvek is gazdagítják a gyűjteményt.

128 éve már nyílt az olvasóterem

A könyvtár érdekessége és a mostani beiratkozás kampány apropója: 1890-ben itt nyílt meg Debrecen első nyilvános olvasóterme. De mit is jelent ez? Vannak olyan könyvtári alapszolgáltatások, amelyeket beiratkozás nélkül is igénybe vehetünk, ilyen például a helyben olvasás, így a megfelelő védőintézkedésekkel bármilyen régi könyvet tanulmányozhatunk, amelyet a katalógusból kiválasztunk.

– Kiss Dóra/ Hírek 360 –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


Debrecen - A Szent Anna Székesegyház Debrecen egyik meghatározó épülete évszázadok óta. Megismerkedtünk az ikonikus épület történetével, és körbe is jártuk 360 fokos kameránkkal. A Szent Anna Székesegyház története mintegy 300 évre nyúlik vissza. A kezdeti csonka tornyok után és az egykori Béke út ...