35 milliárd foglakoztatási és képzési projektekre

Az Európai Unió társfinanszírozásával elérhető foglalkoztatási és képzési projektekre 2008 végéig összesen csaknem 35 milliárd forint jut, 85 százalékban brüsszeli forrásokból – mondta Lamperth Mónika szociális és munkaügyi, valamint Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter edelényi közös sajtótájékoztatóján, kedden. Mindez azonban a foglalkoztatási, felnőttképzési és szakképzési projekteknek csak az első csomagját jelenti. A következő 7 évben ilyen programokra 100 milliárd forint áll majd rendelkezésre – közölte a két tárcavezető.

A Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) egyik kiemelt célja a foglalkoztatás bővítése. A Start Plusz, és a Start Extra programok 2010-ig várhatóan 42 ezer hátrányos helyzetű embernek nyújt támogatást. A munkáltatónak nem kell befizetniük a járulék egy részét a programban részt vevő munkavállalók után. A Start programokra összesen 18,55 milliárd forintos támogatást szán a kormány.

A Lépj egyet előre! program lehetőséget kínál az általános iskolai végzettséggel nem rendelkező felnőttek számára, hogy megszerezzék az alapképzettséget, amely elengedhetetlen feltétele a továbblépésnek. Az elavult szakmákkal rendelkezők esetében új szakképesítés megszerzését teszi lehetővé a program. Az új projektre 10,66 milliárd forint áll rendelkezésre idén és jövőre, így 18 ezer fő juthat szakképzettséghez.

Kis-és középvállalatok munkavállalóinak munkahelyi képzésére három milliárd forint jut. Egy-egy társaság támogatásának összege elérheti a 10-50 millió forintot. A támogatható tevékenységek között a számítástechnikai, idegen nyelvi, vezetőképzési, vállalkozási ismeretek egyaránt szerepelnek. A programmal 6 ezer munkavállaló képzésére nyílik lehetőség.

Az Új pálya program célja, hogy a közszférát érintő elbocsátások miatt pályamódosításra kényszerülő munkavállalók számára segítséget nyújtson az újbóli elhelyezkedéshez, különös tekintettel az egészségügyben és az oktatásban dolgozókra. A program azokra is kiterjed, akiket a pedagógus vagy egészségügyi végzettséggel a regisztrált álláskeresők között tartanak nyilván. A most induló másfél éves program értéke két milliárd forint, a következő hét évben pedig összesen 4,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre – hangzott el a sajtótájékoztatón.