300 fõs menekülttábor épülhet Szombathelytõl 30 kilométerre Ausztriában – népszavazás ma

Népszavazást tartanak vasárnap az ausztriai Monyorókerék-Eberauban a tervezett menekülttábor ügyében. A népszavazáson való részvételre 995 ember jogosult.

Az osztrák kormány háromszáz fõs menekülttábort építene az osztrák kormány a Szentpéterfa szomszédságában fekvõ Monyorókerék (Eberau) településen. Ez lenne a harmadik ilyen befogadó-állomás a szomszédos országban. Az elõkészítés hónapok óta, titokban zajlott, a lakosság így már csak a kész tényekkel szembesülhetett. Az eset nagy politikai vihart kavart Ausztriában. Walter Strobl a település polgálmestere úgy nyilatkozott, hogy a település önkormányzata támogatja a menekülttábor építését, azonban a végsõ szót a helybeliek mondhatják ki népszavazáson..

A kérdés a következõképpen hangzik: “Támogassa Monyorókerék/Eberau község a Kólom/Kulm falurészen tervezett menekültállomást? Igen vagy nem?”

Egy hónappal késõbb, március 21-én Felsõõr, Németújvár/Güssing és Gyanafalva/Jennersdorf járásokban is véleményt nyílváníthatnak a lakosok.
Itt a kérdés a következõképpen hangzik: “Az Ön véleménye szerint támogassa a Burgenlandi Tartományi Tanács Maria Fekter belügyminiszter tervét és rendelkezésre bocsásson építési területet annak érdekében, hogy az Ön községében egy menekültállomás épülhessen?”

Ha zöld utat adnak a projektnek, akkor 2010 õszén meg is kezdõdhet a munka. A költségeket egyelõre nem nevezték meg, a tervek szerint a tábor 2012-ben nyitja meg a kapuit.