28 millióra büntettek egy falut szennyvíz szippantásért

A zöldhatóság 28 millió forintra büntette a Zala megyei Miháld önkormányzatát, mert éveken át engedély nélkül szippantották ott a szennyvizet.

A bírság összege a település éves költségvetésének csaknem egynegyedét teszi ki. Azt a hatóság is elismerte, hogy a falu nem szennyezte, sőt védte a környezetet a szippantással, de a törvény szerint ezt csak hivatalos papírokkal tehették volna meg.

“Hülyeség és méltánytalan” – így jellemezte a zöldhatóság döntését Mándó Tibor, Miháld polgármestere, amikor szerdán Független Hírügynökségnek nyilatkozott az ügyről. A polgármester megmutatta a hatóságnak a döntésről szóló levelét is, amelyben szerepel, hogy a falu a hulladékkezelésnek környezetbarát módját választotta.

 Mándó Tibor elismeri, hogy hibáztak, amikor a szennyvíz-iszap szállítására nem kértek engedélyt, de szerinte erre a hatóság is figyelmeztethette volna őket, hiszen évek óta folyamatosan szolgáltat nekik adatokat a falu. Ehelyett azonnal megbüntették őket. A polgármester szerint egy kisebb büntetés elfogadható lenne, de a 118 milliós költségvetésű Miháldnak 28 millió forint már méltánytalan. Az önkormányzat nem akarja kifizetni a bírságot, ezért bíróságon támadta meg a döntést.

A bírságot másodfokon kiszabó hatóság, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség sajtószóvivője, Sztipán Orsolya a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a felügyelőség az összes tényezőt mérlegelte és a lehető legkisebb mértékű bírságot szabta ki. Arra a kérdésre, hogy valóban tudtak-e korábban is arról, hogy a település engedély nélkül szállítja a szennyvíz-iszapot, nem tudott válaszolni.

Miháld önkormányzata két évtizede gyűjti be nemcsak saját területéről, hanem a környező falvakból is a házaknál keletkezett szennyvizet a derítőkből. Ezekben a falvakban nincs csatorna. A kiszippantott hulladékot mezőgazdasági célokra hasznosítják. 2001-től egy rendeletmódosítás miatt ez a tevékenység engedélyköteles. Miháld a tárolásra igen, a szállításra azonban nem kért engedélyt, így 2009 végéig anélkül végezte ezt a tevékenységet. Tavaly év végén a szállításra is megkapták az engedélyt, de ez a bírságot más nem befolyásolja.

A bírság ügyét az önkormányzat keresete alapján februárban tárgyalja először a bíróság.