26-os út: Marad a bosszankodás

Nagy a káosz a közlekedésben a 26-os felújítása miatt
Nagy a káosz a közlekedésben a 26-os felújítása miatt - © Fotó: Kozma István
Sajószentpéter – Még nagyobb dugókat okoz az új forgalmi rend a Sajószentpéteren épülő körforgalomnál – megkerülni nem lehet, október végéig marad az araszolás.

Megváltozott hétfőtől a forgalmi rend Sajószentpéter belterületén a 26-os és 27-es főutak keresztezésében épülő körforgalomnál. A hét eleje óta életbe lépett új korlátozás szerint a forgalmat átterelték a csomópont már elkészült déli oldalára, ahol fél pályán, váltakozó irányban lámpás- és szükség szerint jelzőőrös irányítás mellett haladhat a forgalom.

Az új helyzet még a korábbinál is nagyobb káoszt okozott, a környéken az autók csúcsidőn kívül is egymást érték. A helyiek azt mondják, jelenleg autóval sem egyszerű közlekedni, a távolsági járatok menetrendje viszont gyakorlatilag ­összeomlott, volt olyan busz, amely több órát is késett. Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. szerint a meghirdetett menetrend helyreállása csak az építési munkálatok befejezését követően, vagyis csak október végétől várható, mert az építkezést szilárd burkolatú önkormányzati utakon megkerülni a településen belül nem lehet.

Nem vitatta a problémát az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉMKK) PR-vezetője sem. Ujj Zsuzsanna azt mondta, az érintett viszonylatokon – Ózd, Kazincbarcika, Edelény irányából – Miskolcra a reggeli és délutáni csúcsidőszakban akár 15-50 perces késések is előfordulhatnak.

Két órát is késtek

– Hétfőn, az új forgalmi rend első napján voltak járataink melyek akár 120-140 percet is késtek. Ez a helyzet komoly fennakadásokat okoz a közlekedés lebonyolításában, a járatok torlódása miatt a késések mellett zsúfoltság is előfordul az autóbuszokon – hangsúlyozta a PR-vezető, aki megismételte korábbi nyilatkozatát: járatcserékkel és egyéb forgalomszervezési intézkedésekkel próbálják javítani a helyzetet, de a meghirdetett menetrend helyreállása csak az építési munkálatok befejezését követően várható.

Többen felvetették, hogy átmenetileg önkormányzati utakra kellene terelni legalább az autóbuszokat, így csökkentve a késéseken. Egyik olvasónk konkrét útvonalat is javasolt a kerülésre, ő azt írta: Miskolc felé rengeteg autós kerül a közeli szupermarket parkolóján át, ahol „átfurakodnak a már elkészült útszakaszra.

– Ha már úgyis arra közlekednek én kötelezően elterelném a forgalmat, álljon ott a kocsisor, így a főút felszabadulna, ahol a tömegközlekedés gond nélkül folyhatna – írta.

Nem lehet megkerülni

A javaslatra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya válaszolt. Mint írták, az olvasónk által emlegetett terület, vagyis az új körforgalom déli ága munkaterület, oda forgalmat nem lehet terelni.

BOON-kérdés: Önt bosszantja az építkezés?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

– Ha ide is lámpát telepítenénk, akkor háromfázisú kellene, ami a kiürülési időket is figyelembe véve még nagyobb torlódást eredményezne – hangsúlyozták, és kiemelték: a munkaterületet egyéb szilárd burkolatú önkormányzati úton sem lehet elkerülni, terelő utat pedig csak megfelelő paraméterekkel rendelkező úton lehet kijelölni a közforgalom számára. Az új körforgalom a tervek szerint október 30-ára készülhet el.

Tajthy Ákos


Állandó helyzetkép az útszakaszon
Sajószentpéter - Elképesztő dugó, hatalmas késések, idegek harca a körforgalom építésénél. Ez nem katasztrófafilm, ez a kőkemény valóság. Napok óta terjed egy mém az interneten: a Sajószentpéteren épülő körforgalom fotójához azt írták, hogy „A körforgalom, magyar katasztrófafilm”. Azt írják hozzá...

Fotó: Bujdos Tibor
Sajószentpéter - A lehető leggyorsabban végzi a kivitelezést a sajószentpéteri kör­forgalom építője. „Forgalomszervezési intézkedésekkel sikerült javítani a késések mértékén, de a menetrend alapján történő, tervezhető eljutás ebben a viszonylatban csak az építési munkálatok befejezését követően v...

Autók araszolnak nap mint nap a leendő körforgalom felé
Sajószentpéter - Sok a panasz Sajószentpéternél, megnéztük az épülő körforgalmat. Közel másfél hónapja tartanak az építési munkálatok Sajószentpéternél, a 26–os és a 27-es főút kereszteződésénél. Az épülő körforgalom miatt korlátozásokat vezetett be a kivitelező, ez pedig jelentős torlódásokkal b...

Épül a körforgalom a 26-os főúton Sajószentpéternél
Sajószentpéter - Sokak régi vágya teljesült a 26-os út felújításával, kis túlzással állítható: még a vitathatatlan kényelmetlenséget is belátóbban viseli a türelmesebbje a közlekedési komfortnövekedés reményében. Megyénkben az országos átlaghoz képest is jelentős a megújulásért kiáltó útszakaszo...