Üzemanyaghiány fenyegethet Franciaországban az olajipari munkások sztrájkja miatt

Üzemanyaghiány fenyeget Franciaországban az olajipari óriás, a Total munkásainak sztrájkja miatt – közölte vasárnap az AFP francia hírügynökség.

“Ha eredménytelenek lesznek a tárgyalások, a következõ héten már az üzemanyag-hiány lesz napirenden” – közölte a CGT szakszervezeti szövetség, amely vasárnap ismét leül tárgyalni a cég vezetõivel.

A Total menedzsmentje pénteken azt közölte, hogy elkezdték fokozatosan leállítani a finomítást, miután a szakszervezetek meghatározatlan idõre és a Total mind a hat francia üzemére kiterjesztették a sztrájkot. A tiltakozás oka a dunkerque-i üzem bezárása.

A dolgozók kedden elfoglalták a Total bezárásra ítélt olajfinomítójának székházát az észak-franciaországi Dunkerque közelében. A bizonytalan helyzet miatt több mint egy hónapja sztrájkoló alkalmazottak hétfõ éjfélig adtak ultimátumot a vezetõségnek a telephely újraindítására. Az olajfinomítóban ugyanis az olajipari termékek fogyasztásának strukturális és tartós visszaesésére hivatkozva szeptember óta szünetel a termelés, de a vállalat vezetése csak március végére ígért a dolgozóknak végleges döntést arról, hogy mi lesz az üzemmel. A bezárás több száz munkás és szerzõdéses dolgozó állását fenyegeti.

Miután a szakszervezetek hétfõn éjfélig nem kaptak egyértelmû választ a Total szándékairól, kedden reggel 8-kor mintegy 150-en megjelentek a vállalat helyi székházánál, és a tucatnyi biztonsági õr jelenléte ellenére megszállták az épületet. Elõször a földszintet foglalták el, majd néhányan létrákon felmászva behatoltak a lezárt irodákba, amíg a többiek a lépcsõk elõl eltávolították a biztonsági õröket.

A szakszervezeti vezetõk addig kívánják az olajfinomító irányítási épületeit szimbolikusan megszállva tartani, amíg nem kapnak egyértelmû választ arra, hogy mi vár az üzemre. Arra kérték a dolgozókat, hogy semmiképpen ne tegyenek károkat az irodákban. A párizsi vezetéstõl pedig közleményben követelték a biztonsági õrök visszavonását, valamint új tárgyalópartner kijelölését, mert a helyi igazgató nem hajlandó velük tárgyalóasztalhoz ülni.

A dunkerque-i üzem mellett hétfõtõl leállhat a nyugat-franciaországi Donges-ban lévõ egység is. A szakszervezetek szerint kedden pedig ugyanez történhet a Párizs közelében lévõ Grandpuits-nak található üzemmel.

A Total látja el a franciaországi benzinkutak több mint a felét. A Total 31 nagy elosztójából hétben már fennakadások vannak péntek óta. A Total szerint nincs azonnali kockázata az üzemanyaghiánynak, mivel három hétig elég tartalékok vannak.