Üzbegisztán lezárja a kirgiz határokat

Lezárja Üzbegisztán a kirgiz határokat. – közölte hétfőn az üzbég miniszterelnök helyettes. Abdullah Aripov bejelentése szerint eddig 45 ezren menekültek az etnikai zavargások elől Kirgizisztánból az országba. Aripov azt is közölte, hogy a menekültáradat miatt nemzetközi segítséget kérnek.

Az ideiglenes kirgiz kormány közben úgy látja, hogy stabilizálódik a helyzet az ország déli részén, ahol több mint 120-an haltak meg a helyi üzbégek elleni támadások következtében.Az etnikai zavargások a múlt héten törtek ki Kirgizisztánban. Hivatalos adatok szerint az erőszaknak a a halálos áldozatok mellett csaknem másfél ezer sebesültje is van. A legsúlyosabb helyzet az ország második legnagyobb városa Os és környékén alakult ki, ahol számos épületet is felgyújtottak a főként fiatalokból álló bandák.

Nem tudták megfékezni

A hatalmat az áprilisi zavargások után megszerző ideiglenes kirgiz kormány mindeddig hiába küldött katonai erősítést a régióba, egyelőre nem tudták megfékezni az etikai villongást. A szomszédos Üzbegisztán kormány korábban azt közölte: minden lehetséges forrást mozgósítanak, hogy ellássák az országba özönlő menekülteket. Elindultak az élelmiszer-, víz – és gyógyszerszállítmányok is, miközben a határ menti településeken, iskolákban, gyárakban és kormányzati épületekben helyezik el és összeírják a földönfutóvá vált embereket, akik között nők, gyerekek, idősek, illetve üzbégek és tádzsikok is vannak.

– Független Hírügynökség –