Üvegtető kerül a Verestoronyra

Üvegtető kerül a Verestoronyra
A nyár végére elkészül a Halköz, az ősz elejére a Romkert, az év végére az ifjúsági ház.

Debrecen – Az ősz elején már kulturált körülmények között, állandó kiállítóhelyek és persze a felújított romok révén ismerhetik meg az érdeklődők a Nagytemplom elődjét, a leégett András-templomot és a hozzá tartozó Verestornyot. A területre – amelyet márciusban adtak át a felújítást elvégző budapesti Kalotherm Építészeti és Épületgépészeti Zrt.-nek – ma még nem lehet belátni. Kedden Pajna Zoltán alpolgármester a sajtó képviselőit az építkezés helyszínen tájékoztatta arról, hogy a munkálatok jó ütemben haladnak és a kivitelező az év vége helyett már az ősz elején elkészülhet. A szakemberek teljesen felújítják a Romkert sérült téglafelületű falait, kicserélik a padlóburkolatot és acél tartószerkezetű tetővel borítják be a püspöki palota felőli és a Nagytemplom mögötti épületmaradványokat. Ezekben kőtárat hoznak létre a középkori Szent András-templom bemutatására és helyreállítják az északi kápolnát, amelyben szintén lesz kiállítótér. Imatermet és teaházat is kialakítanak, valamint hangsúlyt fektetnek az egykori Verestorony mai falmagasságának megemelésére, s üvegtetővel fedik le (ezek a munkálatok már előrehaladottak). A templomkertben pódium áll majd rendelkezésre különféle kulturális műsoroknak.
Mindemellett fejlesztik a térvilágítást és a parkot is. A korábbi macskakövek a Köztemetőbe kerültek, ahol útépítésre használják fel azokat – – hangzott el. Az emlék- és romkertet öntöttvas, kovácsoltvas kerítéssel veszik körbe, s csak napkeltétől napnyugtáig lesz látogatható. – Ha valamit csinálunk, azt meg is kell óvni – jegyezte meg Pajna Zoltán. Hozzátette: bár kritizálták már őket emiatt, az Ötholdas Pagony és több kisebb park, játszótér esete világosan azt üzeni, hogy ez jó megoldás.
 

Tér-élmény

A Halköz téren – tájékoztatott az alpolgármester – jelenleg a víztechnológia kiépítése és a számítógép által vezérelt szökőkút kialakítása zajlik, s augusztusban már át is adhatják a teljes, felületében, parkosításában megújult területet. A munkálatok során eddig elbontották a régi térburkolatot, csapadék- és szennyvízvezetékeket fektettek és megcsinálták a szökőkutat kiszolgáló aknát (a kivitelező a nyíregyházi Közmű Generál Építő és Szolgáltató Kft.). Úgy tudni, a Halköz a jövőben akár hétköznaponként is térzenei koncertek helyszíne lehet, ugyanis a zeneiskolások szívesen használnák.

 HBN–RaL

A fiataloknak épül

Az év végére a Simonffy utcai új ifjúsági közösségi házzal is elkészülhetnek (a korábbi Fazekas általános iskola helyén). A kivitelező debreceni Épkerservice Zrt. munkatársai felújítják a tetőszerkezetet, a homlokzatot, az életveszélyessé vált tornatermet, elvégzik az épület szigetelését, az elektromos hálózat, a nyílászárók és a burkolatok cseréjét. A ház 2440 négyzetméternyi belső térrel és 580 négyzetméternyi udvarral szolgálja majd ifjúsági és civil szervezetek elhelyezését; a tornateremből előadó lesz, míg a Kápolnási utcai főbejárattal szemben kiállítóhelyet alakítanak ki. Külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy az épületben a mozgáskorlátozottak se érezzék magukat idegenként.

 

Fejlődő belváros

A belváros “funkcióbővítő városrehabilitációja” érdekében a debreceni önkormányzat 1,91 milliárdos uniós pályázata sikerrel járt. Így az összegből 1,45 milliárdot az unió és az állam, 459 millió forintot a város áll. Az alábbi fejlesztések 2011. decemberéig befejeződnek.
A pályázat részei:
– az Emlékkert és a Romkert fejlesztése (272 millió forint)
– a Halköz tér fejlesztése (133 millió forint)
– ifjúsági ház létrehozása a Simonffy utcán (330 millió forint)
– a nyugati kiskörút Arany János és Hatvan utca közötti szakaszának megépítése (1,1 milliárd forint)