Ügyészségi vizsgálatot kér a rektor ügyvédje

Ügyészségi vizsgálatot kér a Nemzetvédelmi Egyetem kedden elfogott és csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett rektorának ügyvédje az elfogás körülményei kapcsán.

Zamecsnik Péter ügyvéd szerint a rendőri jelentésben az áll, hogy ügyfele ellenállt, amikor megérkeztek a házkutatást végző nyomozók. Az ügyvéd szerint valójában az történt, hogy kommandósok törték rá az ajtót, rögtön földre vitték, ekkor szerzett könnyebb sérüléseket a homlokán, a csuklója pedig a szorosra húzott bilincstől sérült meg.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, az egyetem rektorát befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. A gyanú szerinta német DHL magyarországi leányvállalatát azzal a kitalált történettel kereste fel, hogy rendőrségi eljárás van futárjaik ellen, fegyver- és kábítószer csempészet miatt. Az ügy elsimításáért cserébe azt kérte, hogy az általa megjelölt biztonsági céget alkalmazzák.

 A rektor irodájában és magánlakásokban kedden tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Elfogásakor a rektor állítólag ellenállt és könnyebben meg is sérült. Ő és a DHL egyik vezetője csütörtökön előzetes letartóztatásba került. Az ügy harmadik gyanúsítottja szabadlábon védekezik.

Zamecsnik Péter, Szabó János rektor jogi képviselője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ügyészségi vizsgálatot kérnek az elfogás körülményeinek tisztázására. Az ügyvéd szerint a rendőri jelentésben arról van szó, hogy ügyfele ellenállt. Szerinte viszont ez nem igaz, védencére rátörték az ajtót a kommandósok, rögtön a földre vitték és megbilincselték. Ekkor sérült meg könnyebben a homloka. Megsérült a csuklója is, mert két órán át rajta tartották a túl szorosra húzott bilincset.

Zamecsnik Péter szerint a gyanúsítás sem állja meg a helyét. A rektor azzal védekezik, hogy azért kereste fel a DHL vezetőit, hogy figyelmeztesse őket a biztonsági rendszerük hiányosságaira. A védő szerint nem volt szó arról, hogy bármit ajánlott volna a társaságnak az ügyfele, csak javasolta, hogy oldják meg a biztonsági problémákat a cégnél.

Azt továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy a rektor által a DHL vezetőinek az állítólagos nyomozásról feltálalt történet valós-e, vagy sem. Az NNI-nél mindenesetre hivatalosan nem tudnak a futárokkal kapcsolatos nyomozásról, az Országos Rendőr-főkapitányság pedig későbbre ígért választ az üggyel kapcsolatban a Független Hírügynökségnek.

A DHL-nél csütörtökön délben azt ígérték, hogy délutánra ők is közlik hivatalos álláspontjukat az ügyről, de délután négy óráig ez nem történt meg.