Ügyészségi vizsgálat Ukrajnában a parlamenti verekedés miatt

Vizsgálatot rendelt el a kijevi ügyészség az ukrán parlamentben kedden lezajlott verekedés miatt – közölte csütörtökön az intézmény szóvivője az AFP francia hírügynökséggel.

A szóvivő “huliganizmusról” beszélt, amelyet a képviselők egy csoportja követett el.

Kedden káoszba torkollott a parlamenti szavazás, amikor a kijevi képviselők az ukrán-orosz flottaszerződésről döntöttek. A megállapodást ellenző honatyák egy csoportja tojással dobálta meg a házelnököt, és füstbombákat eregettek. Ezután verekedés tört ki a padsorok között. Az ülést felfüggesztették. A szavazást később azonban folytatták, és a parlament végül ratifikálta a szevasztopoli kikötő bérbeadásáról szóló egyezményt.

Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz államfők árpilis 21-én állapodtak meg abban, hogy a szevasztopoli támaszpont 2017-ben lejáró bérleti szerződését 25 évvel meghosszabbítják, és esetleg újabb öt évvel, ha a két ország egyetért majd ebben. Ukrajna cserébe 300 százalékos kedvezmény kapott Moszkvától az orosz gázra. Az ukrán ellenzék szerint azonban Janukovics nemzeti érdekeket sértett, kiárusította Ukrajnát, és az egyezmény sérti az ország szuverenitását.

– Független HÍrügynökség –