22. Búza- és repcetanácskozás az egyetemen

22. Búza- és repcetanácskozás az egyetemen
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A jövő agrártámogatása és az agrárgazdaság jövője címmel szerveznek hagyományos búza- és repcetanácskozást kedden, a Debreceni Egyetemen.

Az idei rendezvény aktualitása, hogy ebben az évben jelentősen megváltozott az Európai Unió, így Magyarország agrártámogatási rendszere, amely a kötelező és termeléshez kötött elemeket egyaránt érinti.

– A kötelező támogatások alatt a területalapú, a zöldkomponenst és a fiatal gazdák anyagi segítését értjük. A termeléshez kötött támogatások többek között a hüvelyes és szálas takarmánynövények területi-, és a szántóföldi zöldségnövények termelési hozzájárulását jelentik. Ezeknek a támogatásoknak számos olyan kapcsolódási pontja van, amelyek megvalósításához a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán folyó kutatások eredményei hasznosan hozzájárulhatnak – mondta Pepó Péter, a Növénytudományi Intézet igazgatója.

A május 26-ai tanácskozáson Gyuricza Csaba, az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke ad részletes tájékoztatást a megváltozott agrártámogatásokról, amelyekkel a gazdálkodók hatékonyabbá tehetik termelésüket. A programban Lakatos Zoltán, a Hajdú-Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója elemzi az idei búza felvásárlások várható tendenciáit, amelyek első információul szolgálhatnak a termelőknek, gazdálkodóknak.

Pepó Péter egyetemi tanár előadásában azokról az agrotechnikai kutatásokról tart előadást, amelyek az új agrártámogatási rendszer megvalósítását szolgálják. Majd a növényvédelmi cégek képviselői adnak tájékoztatást arról, hogyan lehet a búza és repce termesztéstechnológiájában a leghatékonyabban és a legkisebb környezeti ártalommal megvalósítani a szántóföldi eljárásokat.

– Debreceni Egyetem –
hirdetés