Úton a segítség Madeirára – 32-re nõtt a vihar áldozatainak száma

A portugál hadsereg két hadihajót, teherszállító repülõket és helikoptereket küldött az országhoz tartozó Atlanti-óceáni Madeira szigetére, ahol már 32-re nõtt a szombati vihar és az azt követõ árvizek halálos áldozatainak száma. Vasárnap útnak indul egy 92 fõs, katonákból és tûzoltókból álló mentõcsapat is, hogy segítsen a természeti katasztrófa utáni helyreállításban.

“Már 32 áldozat és 68 sebesült van” – nyilatkozta az egyik televíziónak a sziget kormányának alelnöke, Joao Cunha e Silva ((zsoao kunya e szilva)). A hatságok azonban figyelmeztetnek, hogy ez a szám még nõhet. Az üdülõparadicsomnak számító sziget több területén nincs víz, áram és megszûnt a telefon-összeköttetés is. A Madeira fõvárosának számító Funchalt ((funsal)) szinte teljesen beborította a hegyekbõl lezúduló sár, a víz autókat sodort magával. Néhány híd is leszakadt. A sziget repülõterét lezárták.

A Portugáliától 900 kilométerre található szigetre utazott az ország miniszterelnöke Jose Socrates ((Zsozé Szoktatesz)) is. A belügyminiszter, Rui Pereira szombaton úgy nyilatkozott, hogy még vizsgálják a szükségállapot kihirdetésének lehetõségét. Arról sem döntöttek még, hogy kérnek-e segítséget az Európai Uniótól.

Az ítéletidõ egyébként még nem ért véget Madeirán. A meteorológusok vasárnapra újabb heves esõzéseket ígérnek. A szigeten 1993 októbere óta nem pusztított olyan vihar, mint most. Akkor nyolcan vesztették életüket.