Útfelújítás Debrecenben – Régi rossz alapanyaggal dolgoznak

Útfelújítás Debrecenben – Régi rossz alapanyaggal dolgoznak
Varga László tapasztaltait összefoglalva reagált a kátyúsodással foglalkozó levelekre. Ebből idézünk: „…Az utak felújítása nálunk a régi alapokra történt és történik napjainkban is, nevezetesen a meglévő burkolatokat szélesítjük és arra húzunk rá újabb réteget, rétegeket, melyek így magukba foglalják a meghibásodás lehetőségét is.

Az utak legnagyobb ellensége a csapadék és a fagy. Az út alapja alatt húzódó úgynevezett tükröt, amibe az alap kerül, már eleve úgy kellene kialakítani, hogy az ott összegyűlő csapadékvíz elvezetésre kerüljön.

Ezért csinálják Ausztriában egy régi út felújításánál, hogy 70-90 centiméter mélységben teljes eltávolítják a régi burkolatot és az altalajt, kialakítják az ideális rétegrendet a megfelelő vízelvezetéssel, és úgy zárják le az út felső szintjét (az ún. kopóréteg kialakítását), hogy abba a csapadékvíz ne kerülhessen bele, illetve ha belekerül, azonnal távozhasson.

Ez a hazai útépítési árak többszöröse. Mi mindig azzal a problémával küszködünk, hogy kevés keret áll rendelkezésre és a régi „rossz alapanyag” felhasználásával dolgozunk és az eredménye is ismert. … A kivitelezők munkakultúrája is jelentős kívánni valót hagy maga után” – írta Varga László.

Húszmillió forint már el is fogyott