Útban vannak a miskolci fák?

Rövid idő alatt csaknem 40 fát vágnak ki Miskolcon, szinte mind egészségesek.

Középszer, Rákóczi utca – ezek azok a helyszínek, ahol az elmúlt hetekben több fa is a városi beruházások áldozatává vált. Az előbbin parkoló épül, az utóbbi területen vezet majd át a Szinvaparti sétány. Sokaknak azonban nem tetszik, és nem értik, hogy miért kellett egészséges fákat kivágni, és miért jelent majd megoldás az, ha fiatalabbakkal pótolják azokat.

Mint azt pénteki lapunkban megírtuk, a Szinvaparti sétány miatt 9 fát vágnak ki Miskolcon. Egyrészt útbeláthatóság miatt, másrészt, mert betegek. A fák eltávolítását már a hétvégén megkezdték, szinte gyökerestől csavarták ki azokat.

Mára kiderült, hogy a Rákóczi utca 14. szám melletti területen 3 galagonyát vágtak ki, ebből az egyik jól fejlett volt (azaz nem beteg), a másik kettő volt csak száradt. Lovászné Jónap Eszter, a Miskolci Városfejlesztési Kft. projektmenedzsere elmondta: mind a hármat pótolják majd, úgynevezett gömbös páfrányfenyővel, valamint 23 cserjével. Azt is megkérdeztük, hogy nem lett volna célszerűbb, ha az egészséges fákat úgy távolítják el, hogy azokat más területen el lehessen ültetni? A válasz: ezek akkora méretűek, hogy képtelenség átültetni.

Önmagának engedélyezteti

Pedig volt már ilyenre példa Miskolcon, például a Hősök tere beruházásnál, ahol egy speciális géppel vették ki a fát, és ültették el máshol – ezt már Csizmadia János, az önkormányzat csoportvezetője mondta lapunknak. Hozzátette: ezt a megoldást a komolyabb értékű, védett fák esetében alkalmazzák.

A csoportvezetőt arról is kérdeztük, hogy közterületen milyen rendelet szerint lehet kivágni fát. Válaszából egy érdekességre is fény derült: közterületen a Városgazda Kft. kérelmezheti a környezetvédelmi és építésügyi főosztályon a fakivágást, a főosztály a városgazda szakembereivel vizsgáltatja meg, hogy valóban ki kell-e vágni a növényt. Majd az önkormányzat dönt arról, hogy engedélyezi vagy sem. Tehát, míg építési engedélyt sajátmagának nem adhat ki az hivatal, addig a fakivágásnál nincs ilyen tiltás.

A csoportvezető is furcsának találta ezt, elmondta: korábban is így volt, abban reménykedtek, hogy a 2009-ben hozott kormányrendelet erről majd másképp rendelkezik, de nem.

Pótolni kell, de hogy mivel…? 

Az idén eddig 70 fakivágási kérelem érkezett a miskolci önkormányzathoz, ezek között van, amelyik egyhez, van, amelyik 31-hez kéri az engedélyt – mondta Csizmadia János. Hozzátette: nemcsak beruházásoknál kérnek fakivágást, hanem lakossági kezdeményezésre is, vagy akkor, ha egy fa például akadályozza a felvonulási területet. Ha ugyanis egy fa balesetveszélyes, akkor az ott élők jelzik ezt a városgazda felé – magyarázta.

A Középszer kapcsán a csoportvezető indokoltnak találta a fakivágást, mivel közművet veszélyeztetett. A Szinvaparti sétánnyal kapcsolatban azonban nem tudott információt adni.

A pótlásokról is beszélt: a rendeletben nincs meghatározva, hogy a kivágott fákat milyen arányban kell pótolni, csak annyit szabnak meg, hogy pótolni kell. Az önkormányzat, egészen pontosan a jegyző által aláírt engedélyekben azonban azt is rögzítik, hogy hol és mivel pótolják egy-egy beruházás során a kivágott növényeket.

 


Nagyobb térképre váltás