Újrszervezik a tartalékos katonaságot Magyarországon

Újrszervezik a tartalékos katonaságot Magyarországon
Felelőtlen döntés volt a sorkatonasággal együtt a tartalékosságot is megszűntetni.

Debrecen.A vörösiszap okozta katasztrófa bebizonyította, hogy a honvédségnek mekkora szerepe lehet az elhárításban, amit most a hivatásos állomány végez Kolontáron, Devecserben, illetve az áradat ártalmatlanítási helyein – mondta el lapunknak Hende Csaba honvédelmi miniszter. A Bocskai dandárnál, illetve a toborzó irodában tett látogatása kapcsán a tartalékos állomány újraszervezéséről kérdeztük a tárcavezetőt, aki szerint most lehetett volna mozgósítani azt a több ezer katonát, akiket az elmúlt években anélkül szereltek le, hogy tartalékállományba helyezték volna őket.
 

Újraszervezik a tartalékos rendszert

 
Hány tartalékost tudunk a gátakra vezényelni? Tizenkilencet. Értsem úgy, hogy 19 ezret? Nem, csak 19-et. Ez az Orbán Viktor miniszterelnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter között kora nyáron lefolytatott párbeszéd hűen tükrözi a magyar állapotokat, amit maga a tárca vezetője ecsetelt az iménti példával. Emiatt várható a jövő hét elején döntés a tartalékos rendszer újjászervezéséről – tette hozzá a miniszter, aki csütörtökön a debreceni 5. Bocskai-lövészdandárnál tekintette meg a leendő tartalékosok felszerelésének szimulációját.
 

Többféle kategóriát fognak megkülönböztetni


 

 
 
Hende Csaba elmondta, a tartalékos rendszerben többféle kategóriát fognak megkülönböztetni. Az egyik állomány szinte folyamatosan foglalkoztatva lesz békében, a másik kategóriába a leszerelt szerződéses és hivatásos katonák tartoznak majd, akiket csak minősített esetekben mozgósítanak. A harmadikba pedig olyan, főleg egyetemet, főiskolát végzett, vagy végző önkéntes hallgatókat várnak, akik a kiképzést is ezután fogják megkapni. A miniszter által korábban már bejelentett 6-8 ezer fős létszámot 2014-re kell elérni, jövő év elejére egy-kétezer tartalékossal számolnak a tárcánál.
 

14 ezer szerződéses és hivatásos katonát engedtek el

 
 
A sorkatonai szolgálat esetleges visszaállításáról Hende Csaba úgy nyilatkozott, hogy az soha fel sem merült benne. Azt azonban valóban felelőtlen, hibás döntésnek tartja, hogy a megszűntetésével a tartalékos állományt is lenullázták. A haderő kötelékéből ugyanis 2004-től 14 ezer szerződéses és hivatásos katonát engedtek el úgy, hogy meg sem kérdezték őket, vállalnák-e a tartalékosságot, ezért van jelenleg – a fogyatkozás következtében – már csak 15 tartalékos katonánk – mondta a miniszter. HBN