Újratárgyalják a "turmixos-gyilkos" ügyét

Megsemmisítette a korábbi ítéletet és perújrafelvételt rendelt el a hongkongi legfelsőbb bíróság annak az amerikai nőnek az ügyében, akit 2005-ben életfogytig tartó börtönre ítéltek férje megöléséért.

Nancy Kisselt azzal vádolták, hogy előre kitervelte a gyilkosságot: nyugtatót tett bankár férje eperturmixába, majd egy szoborral halálra verte 2003-ban. A nő elismerte, hogy megölte a férjét, de azt állította, hogy önvédelemből cselekedett.

Mrs. Kissel megölte a férjét. Ez nem vitás. Az azonban kérdés, hogy ez gyilkosság vagy önvédelem volt?” – áll a korábbi ítéletet megsemmisítő legfelsőbb bírósági határozat magyarázatában.

A 45 éves, háromgyermekes Nancy Kisselt előre kitervelt gyilkosságért ítélték el. Védői szerint a per során az ügyészek olyan bizonyítékokat is bemutattak, amelynek nem lett volna helye a perben. A nő korábban többször is fellebbezett, de eddigi kérelmeit mindig elutasították.

Hong Kong történetének legnagyobb figyelmet felkeltő perében, 2005-ben az ügyészek azt próbálták bebizonyítani, hogy Kissel nyereségvágyból ölte meg bankár férjét, akinek halála esetén 18 millió dolláros biztosítási összeg ütötte volna a markát. Szerintük a nő vissza akart térni az Egyesült Államokba, hogy a szeretőjével, egy tévészerelővel éljen. Az ügyészek szerint mindezt alátámasztotta, hogy Kissel megpróbálta eltüntetni a nyomokat: a holttestet egy szőnyegbe csavarta, majd néhány nap múlva és munkásokat hívott, hogy a “nehéz csomagot” tegyék egy szekrénybe, de a rothadó holttest bűze lebuktatta.

Az asszony vallomásában azt állította, hogy férje kábítószerfüggő és alkoholista volt, aki éveken át verte őt. Kissel elismerte a házasságtörést és azt is, hogy megölte a férjét, de azt állította, hogy önvédelemből cselekedett, miután a gyilkosság éjszakáján férfi egy baseball-ütővel támadott rá.

A “turmixos gyilkos” gyilkosként elhíresült nő pere egyébként később könyveket és filmeket ihletett.

Címkék: , ,