Újraélesztették- de vajon hogyan?

Újraélesztették- de vajon hogyan?
A helyszínen életét vesztette az a fiatal motoros, aki egy fának ütközött szeptember 28-án, kedden késő délután Debrecenben, a Sámsoni úton.

Nem végezték rosszul az újraélesztést azok, akik a Sámsoni úton balesetet szenvedett motoros életéért küzdöttek kedden- mondta Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója.

Olvasónk felvételein ugyan nem látszik pontosan minden részlet- például hogy milyen talajon fekszik a sérült vagy hogyan helyezték el segítői, de a mellkaskompresszió mélysége és ritmusa jónak tűnt. Bár lehetőség szerint a sérült vállával egy vonalban szoktak térdelni az újraélesztés közben. ( A cikk a keret után folytatódik)

 Halálos baleset Debrecenben – A szemtanú beszámolója

A szembejövő forgalomban pár autóval előttünk történt, de konkrétan a balesetet nem láttuk, csak azt hogy az úton fekvő motor van és az árokban egy ember feküdt hason – írta olvasónk.

Mire leparkoltunk oldalt, hogy helyet hagyjunk a forgalomnak és a kiérkező mentősöknek pár ember kiugorva a személygépkocsiból megfordította a motorost és kiabáltak, hogy valaki adjon egy kést. További részletek>>>


Képek a helyszínről - Videó a helyszínről

 •  

  Egy baleset helyszínén fontos, hogy először hívjuk a mentőket, és amennyiben szükséges az újraélesztés, figyeljünk a mentésirányítók telefonos instrukcióira a szakemberek megérkezéséig.

  Életmentő tudás

  Az elmúlt években ugrásszerűen három- négyszeresére nőtt az olyan esetek száma, amikor az mentette meg a sérült vagy a beteg életét, hogy a rokonok, barátok vagy idegenek alkalamzták a jogosítványhoz nélkülözhetetlen egészségügyi képzéskor tanultakat, illetve telefonos irányítás alapján élesztettek újra. Ez utóbbi megyénkben naponta kétszer- háromszor is megtörténik. Dr. Pápai György szerint szinte bárkit meg lehet tanítani, aki pedig egyszer elsajátította, annak érdemes néha feleleveníteni tudását.

  A protokoll szerint eddig harminc mellkaskompressziós nyomást két befújás követett. Valószínűleg 2010 november végén ez változni fog, a civil újraélesztéseknél ugyanis gyakori a befújás technikájának elhibázása. Előfordulhat, hogy a gyomorba kerül a levegő, aminek hatására a félig megemésztett étel a garatig feljöhet, onnan pedig a légcsőbe is kerülhet. A tapasztalatok szerint pedig ha az újraélesztés első négy percében nem alkalmaznak befújást, ugyanolyan hatékony marad a segítségnyújtás- a keringés folyamatos előidézésével.

  A lélegeztetés elhagyása az újraélesztés során valószínüleg az új reanimatios protokoll része lesz, addig azonban az instrukcióknak megfelelően meg kell próbálni a szájból-orrba történő lélegeztetést is.

  Halálos baleset Debrecenben

  Halálos baleset Debrecenben – a szemtanú beszámol