Újraéled a Monarchia vasúthálózata? – Magyar Nemzet

Ausztria mindent megtesz annak érdekében, hogy egyesítse és fennhatósága alá vonja a Trianonban szétszabdalt vasúti áruszállítási útvonalakat – írja a Magyar Nemzet.

A lap egy tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy a trianoni döntés nem elsősorban a nemzetiségek elégedetlensége, hanem a Monarchia kitűnő vasúti-logisztikai rendszerének szétszabdalása miatt született. Európa három fő szállítási iránya ugyanis Németország területén keresztezte egymást, majd áthaladt az Osztrák-Magyar Monarchián.

A tanulmány szerzője szerint ez a logisztikai hálózat szúrta az európai nagyhatalmak szemét, ezért húzták meg úgy a határokat, hogy egyetlen utódállam se kerülhessen monopolhelyzetbe. Az osztrák vasúttársaság viszont a rendszerváltás óta szisztematikusan igyekszik megszerezni minden korábbi vonalat, vagy azok fennhatóságát Magyarországon és Szlovákiában is. Ezzel minden érintett állam eleshet a nemzetközi vasúti tranzitszállításoktól és az ezekből eredő tekintélyes vámbevételektől. Magyarország ezt csak akkor kerülhetné el, ha a határ-menti, például a záhonyi vasúti átrakóját azonnal világszínvonalú logisztikai, ipari-gazdasági komplexummá fejlesztené, amivel itt tudná tartani a forgalmat – írja a lap.

– Független HÍrügynökség –