Újra van debreceni kosárcsapat a férfi NB I-ben!

Újra van debreceni kosárcsapat a férfi NB I-ben!
Debrecen – Cívisvárosi kosárlabdacsapat indul a férfiak NB I/A bajnokságában: a Factum Sport Debrecen a Dombóvár visszalépése után és a 10 millió forintos nevezési díj, valamint a 20 milliós kaució kifizetésével szerzett jogot az indulásra.

Az egyesület 2009-ben alakult, tavaly a megyei másodosztály küzdelmeiben vett részt. A klub természetesen erősített az élvonalra, ám sok idejük nem maradt a felkészülésre az alakulat tagjainak, hiszen a pontvadászat már e hét végén kezdődik. Szombaton Zalaegerszegen szerepel az együttes.

 

Két amerikai idegenlégiós erősíti a csapatot

 
A csapat fiatal debreceni játékosokra épül, 18-20 évesekről van szó – középiskolások, egyetemisták –, régi DEKE-kosárlabdázókról – tudtuk meg az edzőtől, Ráthonyi Tamástól. Két amerikai idegenlégiós erősíti a csapatot, illetve a tervek szerint lesz egy kameruni játékos is, akinek egyelőre még a vízumát intézik. Egyébként ismerős nevek sorával találkozhat a cívisvárosi közönség, hiszen többek között Vas Viktor, Kovács Imre, Varga Ádám alkotják a gárdát. Az együttes amatőr, illetve félprofi játékosokból áll, a törekvés pedig az, hogy a csapat mögött álló kft. – egy kutatócég – munkájába is bekapcsolódhassanak.

 

Nincs hazai pályája a csapatnak

 

Két hete készül, egyelőre a Tóth Árpád Gimnáziumban tréningezik a Factum Sport alakulata, s két edzőmeccset játszott az elmúlt napokban: a Tiszaújváros, majd a Nagyvárad ellen. Azért vannak megválaszolatlan kérdések, hiszen egyelőre nincs hazai pályája a csapatnak, erről még egyeztetnek a városvezetéssel. Szűk két hét van arra, hogy a Factumnak helyet találjanak, hiszen szombaton a Zalaegerszeg ellen idegenben kezdenek Ráthonyi Tamás tanítványai, szerdán Salgótarjánba utaznak, s majd október 20-án játsszák az első hazai meccset, a Nyíregyháza ellen.

– Egy cél van: bent maradni az NB I/A-ban – szögezte le Ráthonyi Tamás. – Szeretnénk a debreceni közönséget visszacsábítani a csarnokba – tette hozzá.