Újra utat találni a könyvekhez

A Református Kollégium Nagykönyvtára 17 milliós fejlesztési programot nyert el

Az élethosszig tartó tanulás jegyében, avagy – ahogy nagyapáink mondták ugyanezt – a jó pap is hóttig tanul. Gáborjáni Szabó Botond, a Református Kollégium Nagykönyvtárának igazgatója utalt e párhuzammal arra, hogy nincs új a nap alatt, elődeik – a mostaninál persze lényegesen nagyobb létszámban – szorgosan gyarapították, gondozták az állományt, s nevelték olvasó emberré a fiatal látogatókat. Ma is ez a cél.

A kor lehetőségeivel élve a Nagykönyvtár pályázott és 17 millió forintot nyert a társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) keretében a szolgáltatások bővítésére és fejlesztésére. Másfél év alatt mintegy 7-8 százalékkal bővítik az adatbázisukat (a XVI-XVII. századi könyveiket is elérhetővé teszik elektronikusan) – mondta egyebek mellett Szegedi Kálmánné, a Nagykönyvtár munkatársa. Interaktív honlapot hoznak létre, mely az adatbázis 24 órás használatára nyújt módot, illetve információk, helytörténeti anyagok közlését tervezik.
Balogh Gizella arról tájékoztatott, hogy együttműködési megállapodást kötöttek két debreceni általános és két középiskolával, ahonnan könyvtárhasználati órákra járnak majd a diákok. Rendhagyó órákat is szerveznek, melyeken bárkit szívesen látnak, akárcsak a személyes élmények szerzését szolgáló rendezvényeken. Utóbbiakra személyiségeket – Kányádi Sándort, Böjte Csabát, a Kaláka együttest és másokat – terveznek meghívni. A most induló program 2011. december végén zárul. – Ha a céljai megvalósulnak, az sokaknak segíthet újra utat találni a könyvekhez – mondta Gáborjáni Szabó Botond. HBN