Újra munkába álltak a francia olajfinomítók munkásai

A francia olajfinomítók hetek óta sztrájkoló munkásai pénteken a munkabeszüntetés leállításáról döntöttek – közölték francia szakszervezetek. Közben megszüntették a sztrájkot a Marseille közelében lévő kulcsfontosságú olajterminálnál is, így már ki tudják rakodni szállítmányukat az ott várakozó olajtankerek.

A finomítók leállása több százmillió eurós kárt okozott az iparnak, és Franciaország megbénulásával fenyegetett.

A 12 francia olajfinomító mindegyikében újra munkába álltak a nyugdíjreform ellen tiltakozó dolgozók. A munkások egy nappal azután szavazták meg a sztrájk leállítását, hogy a szakszervezetek által szervezett demonstrációkon felére csökkent a résztvevők száma.

Több olajfinomítóban még nem tudták megkezdeni a munkát

 

A döntés ellenére több olajfinomítóban még nem tudták megkezdeni a munkát, a nyersolaj hiánya miatt. Közben a CGT szakszervezet bejelentette, hogy megszüntették a szeptember 27-én kezdett sztrájkot egy kulcsfontosságú olajterminálnál. Így a Marseille közelében várakozó nagyjából nyolcvan olajtanker már ki tudja rakodni nyersolaját.

A francia olajiparnak a 15 napos munkabeszüntetés a finomítókban több százmillió eurójába került. A Total francia olajcég százmillió euróra tette a vállalatot ért kárt.

Közben a francia kormány közlése szerint a francia benzinkutak 85 százalékán már van üzemanyag. A finomítókban történt sztrájk miatt benzinhiány alakult ki Franciaországban.