Újra megnyílt a világ legmagasabb épületének kilátója, miután két hónapja elromlott a liftje

Újra megnyitották a világ legmagasabb épületének tetõtéri kilátóját – közölte a Burj Dubai egyik vezetõje vasárnap.

A tetején felállított antennaárboccal együtt 828 méteres a különleges toronyépület, amit január elején avattak fel, röviddel késõbb azonban az egyik tetõtéri lift elromlott.

A tetõtéri kilátó két hónapon át nem üzemelt, miután az Emaar Properties, a torony építõje február elején közölte, hogy karbantartási munkák és javítások miatt be kell zárni ideiglenesen. Február 6-án az AFP megkeresésére Dubai Polgári Védelmi Hatósága azt közölte, hogy az egyik lift elromlott a 124. emeleten lévõ kilátó elõtti egyik szinten, és a vendégek bent rekedtek több mint fél órán keresztül, ezért felül kellett vizsgálni az összes felvonót. Az utasokat sértetlenül kimentették.

A világ legmagasabb épületének tetején kilátó van, ahonnan állítólag 95 kilométerre is ellátni. A szupertoronyban luxuslakások, luxusirodák és egy luxusszálloda kapott helyett. Ezeken kívül négy uszoda, számos étterem, kávézó és sportlétesítmény is van az épületben.

A Burj Dubai alsó 605 méterét betonból építették – ez önmagában is rekord -, a többi részt pedig acél tartja. A torony egy 14 milliárd eurós beruházás része, mellette bõ egy éve áll már a Dubai Mall, a világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontja.

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE, rövid alakban Arab Emírségek) az egyik olajban gazdag államszövetség Délnyugat-Ázsiában, az Arab-félsziget délkeleti részén. Hét emírséget foglal magában: Abu-Dhabi-t, Ajman-t, Dubaj-t, Fujeira-t, Rász-el-Haima-t, Sharjah-t és Umm al-Quwain-t.