Újra látogatható lesz az Altamira-barlang

Az év végétől újra látogatható lesz az őskori barlangrajzairól híres spanyolországi Altamira-barlang – közölte kedden este a spanyol kormány.

A barlangot 2002-ben zárták le, azóta csak annak másolatát nézhették meg a turisták.

A 19 század végén felfedezett, és az “őskor Sixtusi-kápolnájaként” is ismert barlangot először 1977-ben zárták le, mert a sok látogató jelenléte miatt károsodtak a felbecsülhetetlen értéket képviselő festmények. Az év végére tervezett megnyitó után ezért csak korlátozott számban engednek majd be érdeklődőket. A pontos számot egy szakértőkből álló bizottság fogja eldönteni – közölte a spanyol kulturális miniszter.

A barlangnak otthont adó Cabaraiai Autonóm Közösség elnöke elmondta: azt szeretné, ha Barack Obama amerikai elnök lenne az első látogató az újranyitás után. “Már írtam is egy meghívót” – közölte Migual Angel Revilla.

Az 1977-ben lezárt barlangot kilenc évvel később újra megnyitották, de már korlátozták a látogatók számát. A barlangrajzokat egészen 2002-ig lehetett megtekinteni. Azóta csak barlang egy másolatát lehetett megnézni, amelyet 2,5 millióan látogattak meg a megnyitó óta.

– Független Hírügynökség –