Újra indul az õsvilági idõutazás Ipolytarnócon

Március 2-tól újra látogatható Ipolytarnócon az “Õsvilági Pompeji”. A húszmillió évvel ezelõtti vulkánkitörés nyomait bemutató Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Területet új attrakciókkal is bõvítik az idei turistaszezonra.

Szekeres Rita, az ipolytarnóci látogatóközpont munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta: A mozgószékes, 4-dimenziós mozijukban immár három film segítségével, élményszerûen mutatják be az õsvilági életet, a vulkánkitörést és a dinoszauruszok világát. Idén változik a nyitvatartási rend: a park hétfõ kivételével minden nap 9-17 óráig (nyáron 18 óráig) tart nyitva, az utolsó túra 15.30-kor (nyáron 16.30-kor indul).

Folyamatosan új látnivalókkal is bõvül a 460 hektáros védett természeti terület: a korabeli tájképet idézõ miocén erdõ telepítését követõen azt április végére õsállatok élethû szobraival népesítik be. A meglévõ négy geológiai, illetve botanikai tanösvényen kívül megépül egy ötödik is, amely 8-10 méter magasan a fák lombjai között vezet. A lobkorona sétányon a gyermekek számára kis függõhidat és drótkötélpályát alakít ki a terület gazdája, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, valamint elkészül egy vadonatúj játszótér is az Ipolytarnócra látogatók számára.

Ipolytarnóc nevét elõször a környéken megtalált közel száz méter hosszúságú, és 8 méter kerületû óriási megkövesült fa tette híressé. A világ legnagyobb ismert megkövesedett fenyõ-féléjét a Borókás-patak bontotta ki a vulkáni kõzetekbõl. A helybéliek “Gyurtyánkõ-lóczának” nevezték el, és kõvé válásáról varázslatos meséket szõttek. A terület elsõ tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdõdtek el Kubinyi Ferenc révén. Az Õsvilági Pompejinek is nevezett, Európa Diplomás és világörökségi nevezés alatt álló terület 23-17 millió éves képzõdményeinek változatos kövületei az õskörnyezetet elpusztító vulkáni katasztrófának, illetve a különleges konzerválódási körülményeknek köszönhetõen válhattak közkincsé. A vulkáni katasztrófa elpusztította az õsi Ipolytarnócot, de egyúttal lehetõséget is adott arra, hogy maradványai átvészeljék az évmilliókat.