ÚJINFLUENZA – WHO: túl korai kijelenteni, hogy enyhül a világjárvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgősségi bizottságának szakértői szerint túl korai lenne kijelenteni, hogy a H1N1 vírussal kapcsolatos influenzajárvány enyhülne világszerte.

Az ENSZ szakosított szervezetének kedd esti tanácskozásán a résztvevők kijelentették: “több időre és információra van szükség ahhoz, hogy ezt biztosan ki lehessen mondani”.

A WHO szóvivője azt mondta, hogy 15 szakértő véleménye nem kötelező érvényű, a végső döntést a szervezet főtitkára, Margaret Chan mondja ki majd. Gregory Hartl azt is közölte, hogy szerdán sajtókonferencián ismertetik a szakértői jelentés részleteit, és ekkor megszólal majd a WHO járványügyi különleges tanácsadója, Fukuda Keiji is. A WHO döntése befolyásolhatja az egyes nemzeti egészségügyi hatóságokat járványügyi terveik és stratégiájuk átalakításában.

Az ausztrál John Mackenzie által vezetett sürgősségi bizottság az elmúlt hónapokban többször jelezte, hogy a világ számos országában enyhül a járvány. “Abban reménykedünk, hogy a legrosszabb már mögöttünk van” – mondta Fukuda február elején, miután számos országban mérsékelték a járvánnyal kapcsolatos megelőző intézkedéseket. Múlt pénteken például a cseh egészségügyi hatóságok lemondták a brit GlaxoSmithKline gyógyszeripari cégnek korábban leadott egymillió vakcinás megrendelés harmadát.