Újabb videofelvétel az Afganisztánban elrabolt francia újságírókról

Új videofelvételt hozott nyilvánosságra az Afganisztánban elrabolt két francia újságíróról a tálib mozgalom – közölte vasárnap az iszlamista weboldalakat figyelő amerikai SITE.

A két férfit még 2009 december 31-én rabolták el az afgán fővárostól nagyjából hatvan kilométernyire. Legutóbb februárban hoztak nyilvánosságra videofelvételt az újságírókról.

A SITE közlése szerint a videofelvételt a tálib mozgalom egyik internetes képviselője tette elérhetővé. A felvételen a tálibok Nicolas Sarkozy francia elnöknek üzentek, közölve vele, hogy ki fogják végezni a túszokat, és csak rajta múlik, hogy megmenti-e életüket. “Életük az ön kezében van. Kiszabadíthatja, vagy halálra ítélheti őket” – közölte a tálibok képviselője. A videofelvételből az nem derült ki, hogy a tálibok mit követelnek a francia elnöktől.

A két újságíróról februárban hoztak nyilvánosságra egy videofelvételt. Abban a két újságíró Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök üzent, arra kérték az államfőt, hogy tárgyaljon szabadon engedésükről.

A France 3 nevű televíziós csatorna két munkatársát 2009 decemberében rabolták el, az afgán fővárostól hatvan kilométerre keletre, egy úton. Velük együtt túszul ejtették afgán tolmácsukat, valamint annak testvérét és unokatestvérét. Bernard Kouchner francia külügyminiszter még februárban azt közölte, hogy közvetett tárgyalásokat kezdtek a túszejtőkkel.

– Független Hírügynökség –

Címkék: ,