Újabb sztrájk egy japán autógyár kínai üzemében

Fel kellett függeszteni a termelést a japán Toyota legnagyobb autóalkatrész-gyártó üzemében pénteken, miután sztrájkba léptek a munkások.

Az Észak-Kínában lévő, vegyesvállalati formában működő üzemben belső és külső műanyag részeket gyártanak a Toyotákhoz.

A Toyota ajtógyártó üzemében a hét elején volt sztrájk, így ez a második munkabeszüntetés egy héten belül a világ egyik legnagyobb autógyártójának kínai üzemeiben. A mostani sztrájk a legnagyobb kínai vegyesvállalatnál kezdődött.

A Honda végül 24 százalékos béremelést ígért

A sztrájk az 1700 embert foglalkoztató Tianjin Toyoda Gosei nevű üzemben csütörtökön délután kezdődött, amikor 40 munkás hagyta abba a munkát, magasabb béreket követelve. A sztrájk ezután terjedni kezdett, bár egyelőre nincs hír arról, hányan vesznek részt benne. A cég közleménye szerint tárgyalásokat folytatnak a sztrájkolókkal, és ” mindent megtesznek, hogy ne érje kár a márka vásárlóit”.

A Toyota riválisát, a Hondát is több sztrájk sújtotta az elmúlt hetekben Kínában, ahol a történtek ismét rávilágítottak arra a problémára, hogy mennyire kevés pénzért és mennyire sokat kell dolgoznia több tízmillió vándormunkásnak Kínában. A Honda végül 24 százalékos béremelést ígért legfőbb kínai üzemének munkásai számára.

– Független HÍrügynökség –