Újabb rendkívüli események: még a plafon is leszakadt

Leszakadt a mennyezet a Baranya megyei Somogyhatvanban, a 800-as számú, cigány kisebbségi szavazókörben vasárnap a választás ideje alatt.

Délután körülbelül 2 négyzetméternyi területről hullott le másfél mázsa törmelék a plafonról, az alatta lévő asztalra, ami összetört. Senki nem sérült meg, mert senki nem tartózkodott a szavazóhelyiségben, a szavazáshoz szükséges iratok sem rongálódtak, a szavazókör az épületen belül egy másik helyiségbe költözött. Az Országos Választási Iroda internetes oldalán délután óta újabb 11 “rendkívüli eseményt” tett közzé.

Az elmúlt órákban a legtöbb gond ismét a nem megfelelő igazolványokkal volt a szavazókörökben. Tápiószelén például valaki fénymásolt személyi igazolvánnyal akart szavazni, a szavazatszámláló bizottság elutasította. Csakúgy, mint a Pest megyei Gombán voksolni szándékozó szavazót, akinek lejárt a személyi igazolványa.

Hasonló eset történt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Márokpapiban, két szavazóval is. A Heves megyei Egerbocson olyan ember akart szavazni, aki nem szerepelt a névjegyzékben, a helyi választási bizottság elnöke tájékoztatta, hogy este hétig a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. Noszvajon valaki arra hivatkozott, hogy elhagyta az iratait, de azok hiányában a szavazatszámláló bizottság döntése értelmében nem szavazhatott.

Százhalombattán az egyik szavazófülkében egy választó kitöltött szavazólapot talált, valószínűleg az előtte szavazó elfelejtette a borítékba rakni és bedobni az urnába. Zsámbokon a szavazatszámláló bizottság tagja talált a szavazófülkében egy kitöltött, polgármesteri szavazólapot. A bizottság a szavazólapot urnából hiányzó szavazólapnak minősítette.

A Somogy megyei Kercseligeten az egyik urnába bekerült egy szavazólap, amit olyan ember adott le, akinek nem volt szavazati joga. Tabon az egyik szavazókörben rosszul lett a szavazatszámláló bizottság egyik delegált tagja, ezért elment orvoshoz, majd annak javaslatára hazament. A bizottság 5 fővel dolgozik, továbbra is határozatképes, így a szavazást nem kellett felfüggeszteni.

– Független Hírügynökség –