Újabb politikai foglyokat engedtek szabadon Kubában

A kubai hatóságok 5 további ellenzékit engedtek ki a börtönükből – jelentette be a havannai érsekség csütörtökön.

Közleményük szerint a döntést órákkal azután hozta meg a szigetállam kormánya, hogy az Európai Parlament az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelmezőinek adományozott Szaharov-díjjal tüntette ki Guillermo Farinast, aki a kubai kommunista “diktatúra” azonnali végét követelte. A most elengedett 5 kubai a közé az 52 politikai fogoly közé tartozik, akiknek szabadon engedését májusban határozta el a havannai kormány. Az érintettekből így már összesen 44-en vannak szabadon. Többségüket Spanyolországba szállították.

Guillermo Farinas az egyik legismertebb kubai disszidens

Az Európai Parlament emberi jogi díjával kitüntetett 48 éves Guillermo Farinas az egyik legismertebb kubai disszidens. Aki idén júliusban fejezte be 135 napon át tartott éhségsztrájkját, amelybe csaknem belehalt. Végül azért hagyott fel a tüntetésével, mert sikerült elérnie, hogy a kubai hatóságok szabadon engedjenek 52 politikai foglyot. Most Juana Maria Nieves, Domingo Ozuna, Juan Francisco Marimon, Misael Mena és Jose Luis Ramil nyerte vissza a szabadságát. Mindannyiukat Spanyolországba szállítják.

A kubai kormány májusban engedélyezte az 52 fogolynak és hozzátartozóiknak, hogy emigráljanak. Az ellenzékieknek Spanyolország mellett menedékjogot ígért az Egyesült Államok és Chile is. A foglyok szabadon engedését a havannai kormánynak a kubai katolikus egyházzal és a spanyol kormánnyal történt megegyezése tette lehetővé.

Az ellenzéki Guillermo Farinas volt pszichológus, újságíró, és katona 1995 óta összesen 23-szor kezdett éhségsztrájkba. A havannai vezetés állítólag azért ment bele az egyezségbe, mert szerették volna elkerülni az újabb nemzetközi botrányt, miután február 23-án a börtöncellájában belehalt az éhezésbe Orlando Zapata.

Az egyezségben érintett 52 ellenzéki mindegyike ahhoz a 75 fős csoporthoz tartozott, amelyet 2003-ban vettek őrizetbe a kubai hatóságok. Akkor 6 és 28 év közötti börtönbüntetésre ítélték őket, de idén már csak 52-en voltak fogságban, a többieket korábban elengedték.

– Független Hírügynökség –