Újabb misszió a Nemzetközi Űrállomásra

Sikeresen felbocsátottak a kazahsztáni Bajkonurból szerdán egy orosz űrhajót, amelynek háromfős legénysége az épülő Nemzetközi Űrállomás felé tart. A Szojuz TMA-19 parancsnoka az orosz Fjodor Jurcsihin, akivel két amerikai Douglas H. Wheelock és Shannon Walker utazik.

A szerdai indulás jubileumi volt. Immár századszor repül ugyanis űrhajó a csaknem 350 kilométeres magasságban keringő űrállomáshoz. A három asztronauta körülbelül fél évet tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson. A tervek szerint a következő hat hónapban három orosz Progressz teherűrhajó és egy amerikai űrsikló fogadására kell felkészülniük, és öt, munkával teli űrsétát kell végrehajtaniuk a tudományos kísérletek mellett.

Két női asztronauta a fedélzeten

Az űrállomáson most szintén hárman tartózkodnak: a parancsnok Alekszandr Szkvorcov, valamint az amerikai Tracy Caldwell Dyson és az orosz Mihail Kornyijenko fedélzeti mérnökök. A Nemzetközi Űrállomás több tíz éve épül 16 ország részvételével, és eddig csaknem 100 milliárd dollárba került. Ha minden a tervek szerint megy, a dokkolás után először lesz az űrállomás fedélzetén egyszerre két női asztronauta.

– Független Hírügynökség –