Újabb lótetem Szabadhidvégen

Újabb ló pusztult el a Fejér megyei Szabadhidvégen annál a családnál, amelyiknél a helyiek szerint éheznek az állatok.

A boncolás egyébként nem igazolta, hogy éhen haltak az állatok, de a hatósági állatorvos megállapította, hogy a ló gyenge kondícióban volt, amely szerepet játszhatott a halálában.

Szívburokgyulladása és tüdőgyulladása volt a kedden elpusztult lónak. Némi tápanyag volt a gyomrában, beleiben, ezért nem éhen halt, de gyenge kondícióban volt, amely a betegség kialakulásában szerepet játszhatott- tudta meg a Független Hírügynökség Gombos Zoltán megyei főállatorvostól.

A kilencszáz lakosú településen élők régóta tiltakoznak amiatt, hogy éheznek az állatok a háznál. Feljelentésük után hatósági eljárás is indult, de megszűntették, mivel az állategészségügyi hivatal szakhatósági véleménye szerint az állatok közepes kondícióban voltak és volt táplálékuk. Az emberek azonban azt mondják, csak azért van takarmány az állatok előtt, mert a falusiak sajnálják őket, és visznek nekik. Két hete a lakosok akkor keresték meg először a Független Hírügynökséget, amikor már egy hete egy elpusztult ló volt a család udvarán.

Amíg az állategészségügy szakvéleménye nem támasztja alá, hogy nem biztosítanak az állatoknak megfelelő körülményeket, addig az önkormányzatnak nincs mire hivatkoznia, nem tudja megtiltani a család állattartását – mondta Bella Ferenc jegyző.

A család bértartással foglalkozott, eredetileg kilenc lovuk volt, ötöt már elvittek tőlük. A négy ló a sajátjuk. Közülük pusztult el már kettő.

A helyiek azt mondják: a jegyzőnek csak egyszer kellene váratlan időpontban az állatokhoz kimenni, és meggyőződne az igazságról, ahelyett, hogy a szakhatóságra vár.