Újabb ezrek munka nélkül

Miskolc – Megrohamozták a munkaügyi központokat az állastalanok az elmúlt hónapban.

Egy hónap alatt nyolcezerrel nőtt a munkanélküliek száma az észak-magyarországi régió három megyéjében, adta hírül a regionális munkaügyi központ. Ha csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adatokat vizsgáljuk, kiderül, a megyében közel 4 ezer 500 új munkanélküli regisztráltatta magát az év első hónapjában. A fiatal munkavállalók sem túl kapósak a helyi munkaerőpiacon, a 76 ezer 500 munkanélküli közül 7 ezer 700-an pályakezdők.

Két oka is lehet

A munkanélküliek hirtelen megszaporodásának okairól kérdeztük Dudás Ágnest, az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Miskolci Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatóját, aki lapunknak jelezte: a napokban tartottak a megye minden kirendeltségvezetőjének részvételével értekezletét, ahol épp erre a kérdésre keresték a választ. A számok mögé nézve megállapították, két oka van a növekvő munkanélküliségnek. Az egyik az, hogy az elmúlt hónapokban ért véget az Út a munkához programhoz kapcsolódó közcélú foglalkoztatás egyik ciklusa. Az önkormányzatok által koordinált foglalkoztatásban résztvevők december 31-ével vagy január 31-ével kapták meg felmondásukat. Az önkormányzatok most dolgozzák ki az új közfoglalkoztatási tervüket, és várhatóan pár hónap múlva újra több ezer embert vonnak be a programba megyeszerte.

A másik okot a gazdasági válsággal magyarázta Dudás Ágnes. Kifejtette: sok olyan vállalkozás bocsátott el dolgozókat az év elején, melyek a megrendelés hiánya miatt kerültek kilátástalan helyzetbe. Ezen vállalkozások vezetői azonban jelezték, amint érkeznek a megrendelések, visszaveszik dolgozóikat.