Újabb energiaviszály készül

Munkacsoport alakított pénteken a Gazprom a belorusz gázszállítás drasztikus csökkentése érdekében. Az orosz állami energetikai óriás azt közölte, hogy Minszk tartozásai miatt már hétfőn bekövetkezhet a lépés.

A Gazprom szerint Fehéroroszország 192 millió dollárral tartozik, és ha nem fizet június 21-ig, akkor 85 százalékkal fogják csökkenteni a gázszállításokat.

“Létrehoztunk egy munkacsoportot a belorusz helyzet értékelésére” – közölte a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller egy szentpétervári gazdasági fórumon.

A gázszállítás drasztikus csökkentése problémákat okozna

A Gazprom szóvivője, Szergej Kuprjanov azt közölte, hogy hétfőn, közép-európai idő szerint reggel hatkor 15 százalékosra csökkentik a gázszállítást, amennyiben addig Minszk nem fizet. Az AFP szerint az Európai Unió nyugtalanul figyeli a fejleményeket a tavaly év eleji ukrán-orosz gázviszály és annak két héten át tartó európai következményei miatt. Az orosz energetikai miniszter, Szergej Smatko azt mondta pénteken: egyelőre semmi jele annak fehérorosz részről, hogy a gázszállítás drasztikus csökkentése problémákat okozna.

A fehérorosz elnök pénteki kijelentése azonban nem ezt igazolja. Alexandr Lukasenko azt mondta, hogy “az orosz hozzáállás a belorusz gázszállításokhoz elfogadhatatlan, Oroszország nem viselkedhet így Belorussziával, és úgy sem, hogy egyeseknek csökkenti az árat, másoknak pedig változatlanul hagyja”.

Lukasenko megjegyzése utalás volt a nemrég kötött orosz-ukrán megállapodásra, amelynek értelmében Moszkva 30 százalékos gázárkedvezményt adott Kijevnek cserébe azért, hogy fekete-tengeri flottája 2042-ig használhatja az ukrajnai Szevasztopol kikötőjét.

– Független HÍrügynökség –