Újabb csúcson a svájci frank – RTL Híradó

svájci frank
svájci frank
Újabb csúcsot ért el a svájci frank, hétfő délután 213 forintért is jegyezték. A hiteltanácsadók szerint azonban most biztosan nem éri meg forinthitelre váltani a kölcsönt. Egy tízmilliós hitelnél akár 3 millió forintot is bukhat az adós.

Az RTL Híradója szerint a közeljövőben vélhetően nem valósul meg az a választások előtti ígéret, miszerint forintra váltanák a devizahiteleket. Mindez ugyanis több száz milliárd forintba kerülne, amire nincs pénz.

Ha valaki most átváltja a megdrágult hitelét forintra, akkor ki kell fizetnie azt az árfolyamveszteséget is, ami összegyűlt az elmúlt évek alatt. Ha valaki arra számít, hogy a forint erősödni fog, akkor célszerűbb kivárni, vagy megnézni, hogy van-e lehetőség inkább devizára átváltani, alacsonyabb kamattal – mondta Lippner Tamás, a benks.hu ügyvezető igazgatója.

Az RTL Híradója példaként azt hozta fel, ha valaki 10 millió forintot vett fel svájci frankban két évvel ezelőtt. Akkor kevesebb, mint 153 forintért váltották a frankot, a törlesztőrészlete pedig 70 ezer 683 forint volt. Most 40 ezer forinttal többet kell havonta fizetnie. És hiába törleszt két éve, a 10 milliós kölcsön jelenleg 13 millió forint, mert egy frankért most 57 forinttal többet kérnek. A szakember szerint ha ezt forintra váltjuk, véglegesen realizáljuk az árfolyamveszteséget, és azt a 3 millió forintot elbuktuk. Hacsak az állam vagy a bankok, vagy mindkettő, át nem vállalja az adós helyett.

A Magyar Hírlap azt írta: a kormány az IMF-hitel még el nem költött részéből fizetné az átváltás költségeit, a kormányszóvivő azonban ezt cáfolta. Azt mondta: nincs napirenden ez a lehetőség. A nemzetgazdasági miniszter még a kormányalakítás előtt ígérte, hogy forintra váltják a devizahiteleket. Számítások szerint azonban mindez 2-300 milliárd forintba kerülne, amire az államnak biztosan nincs pénze – számolt be az RTL Híradó.

– Független Hírügynökség –