Újabb alapkamat-csökkentés lehet

Újabb alapkamat-csökkentés lehet
A várakozások szerint tovább mérsékli a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A várt 25 százalékpontos csökkenéssel az eddigi legalacsonyabb, 5,75 százalékos ráta alakulhat ki. A Monetáris Tanács (MT) tagjait egyetlen körülmény késztetheti megfontolásra, a várakozást meghaladó, 6,4 százalékos januári infláció. A testület azonban eddig is hosszabb időszak áralakulására volt tekintettel, ami változatlanul a 3 százalékos inflációs cél alá csökkenést mutatja.

Egy hónappal ezelőtt is negyedszázalék-ponttal csökkentette a kamatot a MT, amely decemberben váltott erre az ütemre a félszázalékpontnyi mérséklésekről. Akkor Simor András MNB-elnök azzal indokolta ezt, hogy valamelyest romlott a befektetők kockázatvállalási kedve és Magyarország kockázati megítélése is kissé gyengült.

Januárban a vártnál nagyobb lett a fogyasztói ár emelkedése, de a 6,4 százalékos növekedésben nagy része volt a jövedéki adók növekedésének és az idényjellegű élelmiszerek drágulásának. Ez utóbbi azonban a következő hónapokban valószínűleg megfordul, az adóemelkedés hatása pedig idővel “kifut”, ahogy ez várható az év közepén a tavaly nyári áfanöveléssel. A MT pedig hosszabb időszak áralakulására van tekintettel, és az elmúlt hónapok folyamatai alapján az infláció a 3 százalékos célérték alá süllyedhet.

Ha a gazdasági folyamatok nem változnak alapvetően, akkor a választásokig még egy, szintén negyedpont mértékű kamatcsökkentés is lehetséges, és nem kizárt, hogy ezután a MT megáll ezen a szinten.